0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Korea...my life

blogi.szafa.pl/ /minseo

paź. 14

Hobak Buchim .... Azjatycka kuchnia

dodane przez: minseo dn. 14-10-2013 r.

Witajcie

Nie jestem pewna czy ktokolwiek z was chciałby się nauczyć azjatyckiej kuchni, ale specjalnie dla tych zapewne nielicznych osób przygotuję kilka przepisów związanych z azjatycką kuchnią.

Szczególnie chodzi mi o dania Koreańskie, japońskie i chińskie ...

Dziś podam wam dość prostej w przygotowaniu potrawy, tak zwanej  Hobak Buchim (wersja hangeul 호박부침 ) a są to zwykłe placki z cukinii.

składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 średniej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki, paseczki
  • 1/2 szklanki mąki (w Korei używa się buchim garu i jest to gotowy już taki mix do naleśników)
  • 1 jajo
  • olej roślinny lub rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Po długiej konsultacji z moją mamą doszłam wreszcie do wniosku że w Polsce cukinie większość trze, w Korei po prosty ubieramy ją, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w cienkie pasy (w zapałkę). Odstawiamy je w misce posolone solą i na 15 minut odstawiamy. Odsączamy ją z wody.
  2. Dodajemy plasterki cebuli, jaja lub mąkę do miski z cukinią i wszystko ładnie łączymy. Może sie zdarzyć że masa będzie za sucha, wtedy dodajemy łyżkę, lub dwie wody.
  3. Na rozgrzaną patelnię dajemy około dwóch łyżek na jeden placuszek i rozpościeramy go równomiernie, smażymy na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru. 

Tak wiem, nie jest to trudne ani specjalnie wyborne ale nie wiedziałam co podać wam jako pierwszy przepis.

Mam nadzieję że skosztujecie...

Smaczego... :*

 

wpis edytowany 2013-10-14 o godz. 22:36:41

hobak buchim, cukinia,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


minseo
Zobacz blog

minseo napisała:

dodane: 14-10-2013 22:34

@Asztarte mieszkam w Korei od dość dawna i w wielu restauracjach jest to danie, niby zwykłe placki które w Polsce jadałam od małego a tam się restauracjach daje... szczerze to trochę ta azja szalona jest :3
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 14-10-2013 17:40

Serio to jest azjatyckie? To moja babcia z krwi i kości od przeszło 50 lat karmi mnie azjatycką kuchnią!;)
 

Nigys
Zobacz blog

Nigys napisała:

dodane: 14-10-2013 15:41

Jak się umiera cukinię?xD ("umieramy ją").
Szybkie i proste. Chętnie wykorzystam jak będę miała smaka na cukinię :).
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Korea...my life

Prowadzony przez:
minseo

Będę opowiadać na blogu o swoim życiu w tym pięknym kraju jakim jest Korea. Nie objedzie się oczywiście bez kobiecych sposobów n urodę, prosto z Azji, modę z Koreańskich ulic i dań serwowanych w moim domu.

O mnie

minseo

Na szafie od: 23-06-2013

Obserwuj

Jestem Polką, która od 8 lat mieszka w Korei Południowej... Po tylu latach kocham wszystko co Koreańskie... Buziaczki... Han Min Seo

Obserwują blog
sssonia
abotak
fushigi
anulenka90
mayj91
mordka2
Patkaa161
zn93

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0