0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

maj 05

Jajko sadzone na szparagach

dodane przez: matra dn. 05-05-2013 r.
Jajko sadzone na szparagach

Od kilku miesięcy czekałam na rozpoczęcie sezonu na szparagi. Pierwsze i zarazem jedyne, na jakie udało mi się trafić w moim małym wygwizdówku były szparagi w Lidlu. Za całe 10zł. Za pół kilo. Zdzierstwo.

Właściwie szparagi ziemniakami nie są, więc ciężko oczekiwać ceny równej paru groszom za kilo, ale jednak. Szczęście zatem było, kiedy równo tydzień później te same szparagi kosztowały złotych już siedem. Nie wnikam, czy nowy sort, czy raczej ten sprzed tygodnia - skłonna byłabym najprędzej twierdzić, że to drugie, ale mimo to szparagi nie były ani zwiędnięte, ani zdrewniałe, ot takie jakie powinny być. Wylądowały więc w koszyku, a ja już miałam milion pomysłów na ich wykorzystanie. No tyle, że z takiej ilości wielu potraw przygotować się nie da.

Na pierwszy ogień poszła więc szybka i prosta właściwie nawet nie tyle potrawa, co sposób podania. Ot całkiem zdrowy obiad.

 

 

SKŁADNIKI:

[na jedną porcję]

- dowolna ilość szparagów - ja ugotowałam pół paczki, zużyłam pięć szparagów

- jajko

- 2-3 plasterki ulubionej szynki*

- dowolne pieczywo

do przybrania:

- pomidorki koktajlowe

- cheddar lub inny twardy ser

- migdały w płatkach

 

Płatki migdałowe podprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Należy uważać, żeby ich nie przypalić, dlatego jeżeli patelnia jest porządnie nagrzana, wystarczy potrzymać je na ogniu kilka sekund, a następnie zdjąć z ognia i trzymając cały czas na patelni mieszać obserwując jak delikatnie się rumienią. Przesypać do małej filiżanki.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i umieścić w garnku do gotowania na parze. Gotować do miękkości, w zależności od ilości i grubości łodyg ok 8 minut.

W tym samym czasie na niewielkiej ilości oleju [jeśli mamy dobrą patelnię wystarczy dosłownie kropla] podsmażyć lekko szynkę z jednej strony. Obrócić na drugą stronę jednocześnie przesuwając na brzegi patelni, żeby zrobić miejsce na smażenie jajka.

Wszystko powinno się mniej więcej zbiec w czasie.

Na talerzu układamy zrumienioną szynkę i szparagi, na których umieszczamy jajko. Całość posypać startym cheddarem i migdałami, udekorować pokrojonymi pomidorkami.

Podawać z zapieczonym pieczywem - planowałam podpiec w międzyczasie tosta, jednak z racji tego, że tostowe się skończyło, odkroiłam trzy cząstki bagietki czosnkowej, którą podpiekłam w piekarniku podczas smażenia i gotowania.

 

UWAGI:

- Dobrą opcją jest tutaj suszona surowa szynka. Ja niestety w chwili obecnej takowej nie posiadam, bo po tym, jak kupiłam ostatnie prosciutto, które okazało się zepsute mimo, że wciąż na terminie lekko się zraziłam. W zamian za to dorzuciłam 2,5 plasterka szynki z prawdziwej szynki. Prawdziwej, bo domowej. Domowo przygotowanej, domowo wędzonej oraz domowo parzonej. Zdjęcia tych pyszności [szynka z szynki i szynka z karczku] poniżej.

Ale o samych szynkach będzie później, bo na publikację czeka od kilku tygodni jedna z prostych szynek domowych, a wędzone smakołyki pewnie zaczną się tu co jakiś czas niebawem pokazywać, a to za sprawą długo wyczekiwanej małej wędzarni (:

 

 

I na koniec aromatyczne szyneczki produkcji mojego Taty:

 

jajka, szynka, jajko, sadzone, szparagi,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 17-05-2013 16:42

jak ja kocham szparagi ;)
 

beata175
Zobacz blog

beata175 napisała:

dodane: 15-05-2013 15:09

Wygląda przepysznie :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3