0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

luty 16

Pesto!

dodane przez: matra dn. 16-02-2013 r.
Pesto!

Zachciało mi się makaronu z pesto. Takiego z pomidorem, posypanym sezamem.. Niestety nowalijek nie jadam, na pomidory przyjdzie mi nieco jeszcze poczekać, ale bazylia jest! A jak pesto, to oczywiście domowe. 

Tradycyjne pesto to miks świeżej bazylii, orzeszków pini, oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu.

Niestety oliwę musiałam zastąpić olejem rzepakowym, pini ziemnymi a parmezan, z racji tego, że w Polsce ogólnie jest ciężko o dobry parmezan [!] - cheddarem. Może to i jakaś wariacja na temat, choć daleko nie odeszłam. Jest pysznie i arometycznie, a to najwazniejsze (:

 

SKŁADNIKI:

[na maleńką porcję, jak na zdjęciu]

 

ok 30g świeżych listków bazylli - przeciętnie to jedna dorodna doniczka ze sklepu

ok 17g orzeszków pini/ziemnych [użyłam solonych, dzięki czemu uniknęłam dodawania soli do smaku - jest w sam raz]

35ml oliiwy z oliwek/oleju [użyłam z 10ml mniej]

30g pokruszonego lub startego parmezanu/cheddara lub innego twardego sera, może być żółty

1 duży ząbek czosnku

sól/pieprz do smaku

 

Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku rozgnieść w moździeżu razem z orzeszkami i serem na w miarę jednolitą papkę. Dodać umyte i wysuszone listki bazylli, zmiksować blenderem. Pod koniec stopniowo dolewać po odrobienie oliwy/oleju.

Konsystencja pesto zależy od tego jak długo będziemy miksować. W moim zostało jeszcze kilka drobinek orzechów, którym nie udało się trafić pod ostrza blendera (;

Gotowe pesto można zalać jeszcze odrobiną oleju, choć jest to zbędne, ponieważ on sam się wytrąci i będzie utrzymywał na wierzchu, co zresztą widać na zdjęciach.

zielone, pesto, bazylia,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Sacrum

Sacrum napisała:

dodane: 18-02-2013 17:57

Pesto do wszystkiego... uwielbiam :D Mogłabym jeść codziennie.
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 16-02-2013 17:58

dziękuję (:
 

kilar

kilar napisała:

dodane: 16-02-2013 16:24

jakie Ty śliczne zdjęcia robisz :)
 

Zuosnica

Zuosnica napisała:

dodane: 16-02-2013 16:17

Jestem fanką pesto:) Uwielbiam gnocchi z pesto i parmezanem om nom nom:D
 

Aloo89
Zobacz blog

Aloo89 napisała:

dodane: 16-02-2013 15:02

MNIAM!!! Koniecznie musze wykorzystac Twój przepis:)!!!
 

lena1604

lena1604 napisała:

dodane: 16-02-2013 14:50

uwielbiam pesto,akurat w lodówce mam włoskie pesto.pychota:)
 

anetqa00
Zobacz blog

anetqa00 napisała:

dodane: 16-02-2013 14:48

Ale mi smaka narobiłaś, bardzo apetycznie wygląda :) uwielbiam włoską kuchnię !
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 16-02-2013 13:39

Mzap88 - suszarka do owoców i jazda.
Ja mam suszone jabłka na plasterki lub ósemki, wspaniałe do pogryzania do pracy, truskawki i inne suszki do kompotu, pomidory Malinówki lub Bycze Serce do słoików z olejem, czosnkiem i masą przypraw etc [bananów nie polecam]
Ogólnie warto inwestować w sprzęty kuchenne na tyle na ile się ma finanse, bo to się zwraca, a taka suszarka to koszt rzędu 100zł (:

Karo959, zazdroszczę. Nie muszę jeść dużo, ale uwielbiam dobrze, a za produkty regionalne oryginalnego pochodzenia dam się posiekać (;
 

mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 16-02-2013 13:32

ach zazdroszczę Wam, że macie składniki okrągły rok w domu ! :D
 

karo959
Zobacz blog

karo959 napisała:

dodane: 16-02-2013 13:31

kocham pesto!
brat jeździ co miesiąc do Włoch, więc pesta, parmezanu, makaronu i sosów nigdy u nas nie brakuje ;)
 

Natalia259
Zobacz blog

Natalia259 napisała:

dodane: 16-02-2013 13:30

Do kulinarii to mi daleko ale zdjęcia mnie zachwyciły :D
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 16-02-2013 13:30

dziękuję, ale najrewelacyjniej to ono smakuje :3
będę musiała kiedyś jeszcze zrobić czerwone pesto, bo do tej pory jadałam tylko sklepowe na oleju słonecznikowym, a suszone pomidory w domu mam cały rok..
 

mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 16-02-2013 13:27

rewelacyjne pesto i rewelacyjne zdjęcia!
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
6