0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Konkurs

blogi.szafa.pl/ /karolciaa0

paź. 30

Wypieki na Halloween

dodane przez: karolciaa0 dn. 30-10-2013 r.
Wypieki na Halloween

                     Witam! 

Jednym z moich wypieków na Halloween było ciasto z dynią ;)

Wygląda jak babka, pchanie jak babka, a gdy je rozkroisz ze środka wyskoczy dynia! No może nie do końca wyskoczy, ale na pewno nie da się jej nie zauważyć. Ciasto to będzie fantastycznym deserem nawet wówczas, gdy po Halloween zostanie już tylko wspomnienie.

 Jak zrobić ciasto na Halloween z dynią w środku?

          A oto przepis:

1.Margarynę roztop na patelni i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek. Wlej również ostudzoną margarynę. Całość dobrze wymieszaj.Podziel ciasto na dwie w miarę równe części. Do jednej z nich dodaj kilka kropel pomarańczowego barwnika spożywczego i wymieszaj. Pomarańczowe ciasto przelej do natłuszczonej foremki i włóż do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez około 50 minut (będzie nie do końca upieczone). Drugą porcję ciasta owiń folią śniadaniową i włóż na razie do lodówki.

 

2.Ostudź ciasto, wyjmij z foremki i włóż do lodówki na maksymalnie 4 godziny. Zimną babkę pokrój na grube kawałki. Z każdego z nich wytnij foremką kształt dyni 

3.Ułóż dynie z ciasta jedna obok drugiej w natłuszczonej i lekko oprószonej mąką foremce.

4.Na wierzch wylej zachowaną w kroku 1. porcję ciasta. Powinno ono całkowicie pokrywać czubki dyń. Staraj się pozostawić nieco wolnego miejsca u góry foremki. Ciasto podczas pieczenia nieco wyrośnie. Włóż babkę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez około godzinę.

5.Teraz zajmij się przygotowaniem lukru. Cukier puder umieść w dużej miseczce. W rondelku roztop masło i ciągle mieszając poczekaj, aż zacznie się robić brązowe. Wówczas wlej je do miski z cukrem, dodaj mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy. Mieszaj całość do czasu uzyskania jednorodnej, kremowej polewy. Jeżeli jej konsystencja będzie zbyt rzadka, dodaj więcej cukru, jeśli za gęsta – rozcieńcz polewę większą ilością mleka.

6.Nałóż polewę na wierzch ostudzonej babki. Z wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.

 

Mam nadzieje że będzie smakowało, smacznego! :)

Mam jeszcze jeden przepis "paluszki czarownic"

 

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 125 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g całych migdałów
  • 1 tubka czerwonego lukru dekoracyjnego
  •             Sposób zrobienia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Połączyć w misce masło, cukier, jajko i ekstrakty waniliowy i migdałowy. Miksując, stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 do 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Lekko natłuścić formy do pieczenia.

2.Wyjąć ciasto z lodówki. Nałożyć czubatą łyżeczkę ciasta na papier woskowy i rolować ciasto do uzyskania wałeczka w kształcie palca. Lekko przycisnąć w dwóch miejscach - aby powstały wystające kostki palca. Na jednym końcu wcisnąć migdał, aby powstał długi paznokieć. Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w miejscach wystających kostek, aby powstały bruzdy. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.

3.Piec w rozgrzanym piekarniku do uzyskania lekko złotego koloru, ok. 20 do 25 minut.

4.Usunąć migdały z końca każdego ciastka, wycisnąć w to zagłębienie niewielką ilość czerwonego lukru i ponownie wcisnąć migdały tak, aby czerwony lukier wyciekał spod "paznokci".

wpis edytowany 2013-10-30 o godz. 22:00:04

Halloween, konkurs,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Konkurs

Prowadzony przez:
karolciaa0

...

O mnie

karolciaa0

Na szafie od: 26-08-2013

Obserwuj

..

Obserwują blog

Nikt jeszcze nie obserwuje tego bloga

MIKOŁAJKI

Zbliża się okres...

MIKOŁAJKI

Witam!!! :)...

Brak komentarzy

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0