0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

słodko /słono/kwaśno

blogi.szafa.pl/ /jatylkoja

lis. 22

tort

dodane przez: jatylkoja dn. 22-11-2012 r.

Składniki na tortownicę 21-22 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:

  • 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
  • 80 ml likieru amaretto

Wymieszać.

Składniki na masę:

  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać (wymieszałam krótko mikserem).

Ponadto:

  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.

Smacznego :-)

Smacznego :-)

Tort Tiramisu

ciasta,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


jatylkoja
Zobacz blog

jatylkoja napisała:

dodane: 22-11-2012 14:28

nie opadnie bo pieklam tak i byl tak jak na zdjęciu na prawdę wypróbujcie same a się przekonacie jaki pyszny
 

roxi121

roxi121 napisała:

dodane: 22-11-2012 13:20

nie opadnie :)
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 22-11-2012 13:20

przepysznie wygląda:) mniam mniam
 

roxi121

roxi121 napisała:

dodane: 22-11-2012 13:19

przepis pochodzi ze strony: mojewypieki. com
 

jatoona19
Zobacz blog

jatoona19 napisała:

dodane: 22-11-2012 13:18

a nie opada ten biszkopt jak go tak upuścisz?>
 

wioletaaa91
Zobacz blog

wioletaaa91 napisała:

dodane: 22-11-2012 13:04

dlaczego ciasto ma być rzucone na ziemię z tortownica ;)? z takim czym się jeszcze nie spotkałam ;) ale wygląda pysznie także go zrobie w weekend ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Ciasta łatwe i sprawdzone POLECAM:)

O mnie

jatylkoja

Na szafie od: 10-11-2011

Obserwuj

Lubię bardzo piec ciasta i co sobotę piekę jakieś fajne dobre ciasto jak wyjdzie zawsze będę dodawać na mojego bloga :)

Obserwują blog
haanula
alicjast
karololcia
aska77
agacia_w
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
kasztan42
musiaaa
malgos19
martinken
asica95
19martad87
madzikkk123
ejar
pepa92
olka77_
sylwusia01
cherry_cherry_lady
Aatia
pola55
nieesiaa
anita0123
iv90
gosia88_90
CrazyinLove
Upstream
kingulina2222
madzix911
marti93
miiszel
ziarnaCzasu
aniula_014
23-03-2011
log_in
AnanasowAaa
paulla_92
moniakwiatek86
kasiulekasiek
malanowa
kruszynka1719
karolka1031
lukasiclaudia
paulina_piekarska
nie_wiem
bianq7
Marticzku
Zakuupoholiczka
snoopy09
Anastazja30
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1