0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Ciekawe przepisy kulinarne

blogi.szafa.pl/ /gosiex88

maj 08

zapiekanka z szynką, serem i makaronem

dodane przez: gosiex88 dn. 08-05-2013 r.
zapiekanka z szynką, serem i makaronem

Przepis na pyszną zapiekankę szybką i smaczną. Dawno jej już nie robiłam, ale jest pycha :)

Składniki:

opakowanie makaronu wstążki

2 sosy spaghetti napoli w proszku

(sos można zrobić własny) i wtedy będzie potrzeba 2 szkl wody, koncentrat pomidorowy ok. 2 łyżki, mąka do zagęszczenia łyżka, przyprawy tzn. sól, pieprz oregano bazylia)

300g wędliny w plaserkach (ok.20 plasterków powinno wystarczyć)

300g sera żółtego w plastrach

Najpierw zagotujemy makaron. Odcedzamy. sosy mieszamy z dwoma szklankami wody i zagotowujemy (wg przepisu na opakowaniu). sosy mieszamy z makaronem. przygotowujemy tortonicę wyłożoną sreberkiem lub naczynie żaroodporne. wykładamy połowę makaronu, warstwę wędliny ok. 10 plasterków, warstwę sera żółtego, ponownie makaron, wędlinę i ser. Wstawiamy zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok 15-20 minut, aż ser stopnieje.

SMACZNEGO

 

 

wpis edytowany 2013-05-09 o godz. 09:07:29

super szybkie,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 09-05-2013 21:54

Ollaa_ co kto lubi, tyle, że każde danie poddane obróbce termicznej zwiększa swój poziom IG i do tego staje się ciężej strawne. Warto mieć czasem takie szczegóły na uwadze.
A jak się ma dobrą szynkę, np dobrze uwędzoną albo surową suszoną, to dodana do sosu, zwłaszcza chemicznego o silnym aromacie, to jej podsmażenie nie jest konieczne, można, ale nie trzeba.
 

ollaa_

ollaa_ napisała:

dodane: 09-05-2013 19:53

przecież podsmażona wędlina ma tyle samo tłuszczu co niepodsmażana... ludzie
szynka sama w sobie ma tłuszcz nie trzeba dodać innego, szczególnie gdy ma się dobrą patelnię
 

gosiex88
Zobacz blog

gosiex88 napisała:

dodane: 09-05-2013 17:48

jeśli chodzi o podsmażoną wędlinę, to jest moim zdaniem za tłusta. nie lubię tłustych potraw. z resztą ser żółty jest tłusty
 

gosiex88
Zobacz blog

gosiex88 napisała:

dodane: 09-05-2013 17:47

Więc zapraszam do zrobienia wszystkich, którzy lubią zjeść coś dobrego, ale i szybko przygotowanego. powiedzmy, że jest to blog dla takich jak ja, czyli troszkę kulinarnych leniuchów. z resztą tytuł jest dania szybkie. a nie dania szefa kuchni restauracji bristol :D pozdrawiam
 

katarzynka_M
Zobacz blog

katarzynka_M napisała:

dodane: 09-05-2013 14:39

A ja myślę,że daj zdjęcia krok po kroku;)i będzie fajniej;)
 

tink_tink

tink_tink napisała:

dodane: 09-05-2013 13:04

nic specjalnego, chyba, że dla studenta z bardzo malutkim budżetem... ;)
 

ollaa_

ollaa_ napisała:

dodane: 09-05-2013 13:01

strasznie amatorskie. tzn umiejętności.
sos ze słoika i wędlina nawet nie podsmażona...
a sos z koncentratu wody i mąki bez komentarza wgl
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 09-05-2013 10:10

uwielbiam zapiekanki makaronowe:)
 

gosiex88
Zobacz blog

gosiex88 napisała:

dodane: 09-05-2013 09:05

Jeśli chodzi o swój sos pomidorowy to proszę bardzo :) woda 2 szklanki, koncentrat pomidorowy, mąka do zagęszczenia, sól, pieprz, oregano, bazylia. nic prostszego :) ja po prostu do tej pory taki przepis robiłam
 

kasienka_89
Zobacz blog

kasienka_89 napisała:

dodane: 09-05-2013 07:24

ja bym zamiast tych sosów w proszku zrobiła własny
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 09-05-2013 05:17

Nie wiem czy jedzenie w proszku może brzmieć pysznie |:
 

mint1
Zobacz blog

mint1 napisała:

dodane: 08-05-2013 22:46

brzmi pysznie;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Na moim blogu będę dodawać przepisy kulinarne, które wypróbowałam, które ktoś mi polecił, lub które mam zamiar wypróbować.

O mnie

gosiex88

Na szafie od: 05-08-2010

Obserwuj

Mam 25 lat, interesuje mnie moda, uroda, kuchnia, jednak z tego względu, że ostatnio fascynuje mnie gotowanie, będę dodawać przepisy :)

Obserwują blog
ExitUtopia

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2