0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Blog o tym i owym...

blogi.szafa.pl/ /a_n_n_aa_n_n_a

lip. 04

Przetwory z OGÓRKÓW

dodane przez: a_n_n_aa_n_n_a dn. 04-07-2012 r.
Przetwory z OGÓRKÓW

 ZIELONA SAŁATKA 

2 kg ogórków gruntowych 
1/2 kg cebuli 
1 główka czosnku 
1 pęczek koperku 
1/2 szklanki octu 10% 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki cukru 

Ogórki porządnie myjemy (można obrać ze skóry, ja togo nie robię- wówczas przygotowana sałatka jest bardziej "zielona"). 
Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki, czosnek kroimy na drobną kosteczkę, a koper siekamy. 
Ogórki w misce solimy do smaku i czekamy aż puszczą sok, który należy odcisnąć. 
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy ogórki, cebulę, koperek, czosnek i cukier. Podlewamy całość olejem i octem.. Dokładnie mieszamy (można dosolić do smaku). Taką sałatkę przekładamy do słoików (ja wcześniej wyparzam słoiki i nakrętki), dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż przestygną.

 

(Zdjęcie w miniaturce) 

 

 

SAŁATKA Z OGÓRKÓW 

5 kg ogórków gruntowych 
0,5 kg marchewki 
1-2 pęczki koperku (można zamienić na pietruszkę) 
1 szklanka oleju 
1 szklanka octu 10% 
1/2 szklanka cukru 
50 g soli (ok 2,5 płaskich łyżek) 
15 ziaren pieprzu 
15 x ziele angielskie 
4 x liść laurowy 

Ogórki orać ze skóry i pokroić w plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek (ew. natkę piertuszki) posiekać. Wszystko wymieszać w misce. 
Ocet, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy zagotować, na koniec dodać olej. i przestudzić. 
Następnie wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. 
Taką sałatkę przekładamy do słoików (ja wcześniej wyparzam słoiki i nakrętki), dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż przestygną.

 

OGÓRKI W MUSZTARDZIE 

2,5 kg ogórków gruntowych 
3 szklanki przegotowanej wody 
2 szklanki cukru 
2 szklanki octu 
3 łyżki soli 
3 łyżki musztardy stołowej 
3 łyżki musztardy rosyjskiej 

Ogórki obrać i pokroić każdy na 4 ćwiartki (paski), ułożyć stojąco w słoikach. 

Zalewa: wszystkie w/w składniki (prócz ogórków oczywiście) wlać do naczynia i zmiksować. Zalewamy ogórki, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Po pasteryzacji ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy aż przestygną.

 

 

 

wpis edytowany 2012-07-04 o godz. 14:20:42

ogórki, przetwory z ogórków, sałatki,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Jest to mój pierwszy blog... EVER. Wiem, że trudno w to uwierzyć, bo kto w tych czasach nie prowadzi(ł) jakiegokolwiek bloga ;)?

O mnie

a_n_n_aa_n_n_a

Na szafie od: 24-03-2009

Obserwuj

Początkująca kobieta gotująca ;)

Obserwują blog
Kajami
agacia_w
karina87
mmk26
margolcia_mk
bl0ndie
19martad87
goska12321
merlinka69
martischa
wiosenna7
prosiaczek993
kangaroo27
agusia_d
Avinionn
kas1991
kokosowy_smak
pola55
Ewelina1992-18
gosia88_90
Upstream
ziarnaCzasu
23-03-2011
wiedzma_84
madziula3074
olaaloolaalo
martusia4491
AnanasowAaa
puszek165
malanowa
ewe237
jojcia
karolka1031
qvciorka
lukasiclaudia
margerita28
Beritha89
bianq7
zonaSzeryfa
izabela17691
WisniowyLikier
Amelia_25
niebajka
Radiante
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0