0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Chodź gotować!

blogi.szafa.pl/ /Olus

gru. 05

Pierniczki

dodane przez: Olus dn. 05-12-2013 r.
Pierniczki

Moje pierniczki czekają już w puszce, lukrowanie zostawiłam na sam koniec.
Naprawdę szybko przygotowuje się ciasto, w piekarniku też są chwileczkę, wyszły pyszne a teraz czekamy na święta ;-)

 

potrzebujemy:

składniki na około 100 sztuk

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 dag miodu 
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • przyprawa do piernika (ja dałam 40g)
  • pół szklanki kakao

 

Masło rozpuścić i połączyć z resztą składników. Wałkować (na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.

 

Piec około 7-8 minut w temperaturze 180ºC.

 

Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

 

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

 

Smacznego!

 

proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com

 

 

proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com

 

wpis edytowany 2013-12-05 o godz. 19:18:54

pierniczki, święta,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 09-12-2013 17:47

też już napiekłam full pierników:)
 

Anita__91
Zobacz blog

Anita__91 napisała:

dodane: 06-12-2013 00:31

będę bardzo wdzięczna :)

to w takim razie za te małe pierniczki muszę zabrać się już w przyszłym tygodniu ;)
 

Olus
Zobacz blog

Olus napisała:

dodane: 05-12-2013 20:48

Właśnie moje pierniczki piecze się wcześniej żeby do świąt zmiękły, bo na razie to kamienie z nich są ;p

Muszę przeszukać moje przepisy, może znajdę taki jaki potrzebujesz ;-)
 

Anita__91
Zobacz blog

Anita__91 napisała:

dodane: 05-12-2013 20:11

muszę koniecznie spróbować! :) wyglądają apetycznie :)
oprócz ciasteczek planuję też upiec piernik, który musi chyba być upieczony z 2 tygodnie przed świętami, masz może sprawdzony przepis na taki piernik? :)
 

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2