0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Chodź gotować!

blogi.szafa.pl/ /Olus

paź. 22

Papryka zapiekana serem pleśniowym

dodane przez: Olus dn. 22-10-2013 r.
Papryka zapiekana serem pleśniowym

Szynka doda wędzonego aromatu potrawie, dzięki czemu będzie ona wyraźniejsza i ostrzejsza.
Zapiekana papryka idealnie nadaje się na przyjęcia, zaciekawi nawet tych wybrednych ;)

potrzebujemy :

  • świeża papryka
  • szynka szwardzwaldzka
  • ryż brązowy lub biały
  • ser pleśniowy
  • mięso mielone
  • jajko
  • cebula
  • bułka tarta
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej

Ryż gotujemy w osolonej wodzie,  mięso mielone wrzucamy do miski, wbijamy jajko, trochę bułki tartej, solimy, pieprzymy do smaku. Wszystko mieszamy i całą masę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.

 

Kroimy cebulę w kosteczkę, czosnek, siekamy bazylię. Kiedy mięso lekko się zarumieni,  dorzucamy je na patelnie, mieszamy. Na sam koniec dodajemy ryż.

Ewentualnie przyprawiamy do smaku.

 

Odcinamy górną część papryki razem z ogonkiem i wyciągamy nasiona, myjemy.

Środek papryki wykładamy szynką szwardzwaldzką, 1-2 plasterki i na to ugniatamy farsz.

Ser pleśniowy kroimy w plasterki i kładziemy na paprykę,  przykrywamy górną częścią papryki.

Zapiekamy 15-20 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

papryka, mięso mielone,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0