0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Pomyloon

blogi.szafa.pl/ /Nigys

lip. 24

Pyszności

dodane przez: Nigys dn. 24-07-2013 r.
Pyszności

Ostatnio mam aż za dużo czasu, w związku z czym buszuję po internecie w poszukiwaniu nieskomplikowanych, smacznych przepisów.

 


 

 

 

 

Śniadanie - placek owsiano otrębowy z cynamonem. Oryginalne proporcje wydawały mi się malutkie więc podwoiłam... i ledwo zjadłam :D. Mega sycące i proste.

 

 

Przepis pochodzi od użytkownika Icicle portalu Vitalia:

1 łyżka mąki przennej

1 jajko

1 płaska łyżka płatków owsianych

1 płaska łyżka otrębów

1 szt. brzoskwini (ja użyłam banana)

szczypta cynamonu

Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy mąkę i mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Dodajemy płatki owsiane, otręby i cynamon - mieszamy. "Wylewamy" na patelnię i smażymy z jednej strony, zmniejszamy ogień, przekładamy na drugą stronę i nakładamy pokrojony owoc. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy, co chwilę sprawdzając łopatką czy placek się usmażył.

Volia ;)

Dodatkowo, jako że na diecie nie jestem polałam sobie odrobiną domowego soku z malin :x.

 

 

Obiad - zupa serowa. Przyznam, że tutaj trochę improwizowałam, jako że żaden ze znalezionych przepisów nie pasował mi do końca. Ale w sumie skomplikowana to ona i tak nie jest.

 

 

500g mięsa mielonego

2 szt. pora 

1,5 litra bulionu (ja miałam zamrożony domowy, jednak można zrobić z kostki :) )

5 serków topionych po 100g - 2 grzybowe i 3 gouda

1/2 średniej cebuli

oliwa z oliwek

pieprz, sól

papryka ostra w proszku

czosnek granulowany (można zastąpić świeżym)

grzanki chlebowe/groszek ptysiowy

śmietana 18%  

 

Mięso podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i pokrojonej cienko cebuli. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojone białe części pora, podlewamy wodą i dusimy aż mięso i warzywa będą miękkie.

W garnku gotujemy bulion, przekładamy do niego mięso z warzywami, powoli dodajemy pokrojony w paseczki serek - ciągle mieszając. Mieszamy aż ser się rozpuści, w międzyczasie dodając przyprawy wedle gustu. U mnie było to dużo pieprzu i ostrej papryki oraz szczypta czosnku i soli. 

Podajemy z grzankami i (jak kto lubi) łyżką śmietany smiley.

 

 

A w piekarniku jeszcze czekają na zjedzenie muffinki kawowo-czekoladowe z dżemem. heart

 

 

Zamiast nich wrzucam zdjęcie Macieja z jego smakołykami :D

 

 

wpis edytowany 2013-07-24 o godz. 18:53:24

kuchnia, przepisy, desery, cista, śniadania,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


nieCwiedziasta
Zobacz blog

nieCwiedziasta napisała:

dodane: 29-07-2013 00:45

szczur;] kiedys wzbudzały we mnie lepsze uczucia niz teraz... zdecydowanie wole cos bardziej puszystego;) ale sa urocze i madre przede wszystkim to trzeba przyznac:)
 

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1