0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

O wszystkim i o niczym

blogi.szafa.pl/ /volvetka

paź. 09

Przepis na budyń po 6. miesiącu

dodane przez: volvetka dn. 09-10-2013 r.
Przepis na budyń po 6. miesiącu

Składniki:

  • 120 ml mleka modyfikowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 żółtka
  • sok malinowy albo mus owocowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ok. 120 ml mleka modyfikowanego (albo więcej w zależności od apetytu maluszka).
  2. Połowę mleka przelej do szklanki i zmieszaj z 1 czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1/2 żółtka (może być całe, ale smak będzie lepszy z połową).
  3. Drugą połowę mleka zagotuj, dodając do niego 1/2 łyżki stołowej kaszki waniliowej do smaku.
  4. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejsz ogień, dolej do niego pozostałą część mleka i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Podawaj sam, polany sokiem malinowym albo zmieszany z musem owocowym.

Dodatkowe uwagi:

Dla starszego dziecka, można dodać kilka kropli aromatu waniliowego tuż po zalogowaniu mleka, ale przed dodaniem do niego mąki.

Można podać całe żółtko, zamiast połowy. Jednak dziecko w tym wieku potrzebuje 1/2 żółtka codziennie, więc przy całym żółtku następnego dnia nie należy go już podawać.

Smacznego!

 

Zdjęcie just4you z sxc.hu

wpis edytowany 2013-10-09 o godz. 21:44:29

przepisy dla dzieci,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


volvetka
Zobacz blog

volvetka napisała:

dodane: 09-10-2013 21:47

Już odpowiadam... w pierwszej kolejności przepraszam za błąd z czasem wprowadzenia żółtka. To dopiero po 6. miesiącu i już poprawiłam tytuł.

W pierwszej kolejności przygotowuję mleko wg przepisu, czyli w temperaturze pokojowej. Później połowę odlewam i mieszam z surowym żółtkiem i mąką, a drugą połowę zagotowuję. Jak ta druga połowa się gotuje, dodaję tę połączoną z żółtkiem - ono musi się ściąć, stąd niezbędna jest taka temperatura.

Nie zawsze też dodaję kaszkę i aromat. Aromat zaczęłam dodawać dopiero niedawno, kiedy córeczka miała już skończone 2 lata.
 

Ela30K

Ela30K napisała:

dodane: 09-10-2013 17:31

Mam kilka wątpliwości do przepisu:) Czy mam gotować mleko modyfikowane? Według ogólnych zaleceń należy je rozpuszczać w temperaturze nie przekraczającej 37 stopni, aby zachowało wartości odżywcze. Żółtko to też wprowadza się później do diety dziecka - 7 miesiąc najczęściej. Dodajemy żółtko i nie zagotowujemy całości?
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

O wszystkim i o niczym

Prowadzony przez:
volvetka

Niekonieczne o modzie, chociaż pewnie czasem i takie wpisy wrzucę :-)

O mnie

volvetka

Na szafie od: 22-09-2012

Obserwuj

Nie lubię pisać o sobie...

Obserwują blog
ziuta202
ChocolateDuo

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0