vaniljkrem

paź. 19

szybka napoleonka na cieście francuskim

dodane przez: vaniliowaaa dn. 19-10-2012 r.
szybka napoleonka na cieście francuskim

Dzisiaj przepis na błyskawiczną napoleonkę na cieście francuskim. Robi się ją bardzo szybko a smakiem dorównuje tej sklepowej :) 

 

 

Napoleonka na cieście francuskim

Składniki:

 

·         Opakowanie ciasta francuskiego,

·         2 łyżki mąki pszennej,

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej,

·         Pół szklanki cukru,

·         1 opakowanie cukru waniliowego,

·         Łyżka masła,

·         2 szklanki mleka,

·         2 żółtka,

·         1 jajko.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Ciasto francuskie podzielić na dwie części i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ubić jajka z żółtkiem i wlać do zmieszanej mąki i cukru i dokładnie wymieszać. Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy składniki cały czas mieszając. Zostawiamy do przestygnięcia. Jedną połówkę ciasta smarujemy zrobionym wcześniej kremem i przykrywamy drugą połową. Kroimy na równe kwadraty i posypujemy obficie cukrem pudrem.

ciasto francuskie, napoleonka, kremówka,

Komentarze




blondynna

blondynna napisała:

dodane: 19-10-2012 23:16

Mniaaaam ;o
 

julittaa84

julittaa84 napisała:

dodane: 19-10-2012 16:10

dodaje do ulubionych :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

vaniljkrem

Prowadzony przez:
vaniliowaaa

Nieskomplikowanie o gotowaniu :-)

O mnie

vaniliowaaa

Na szafie od: 08-12-2009

Obserwuj

Stale poszukująca nowych inspiracji kuchennych ;D

Obserwują blog
starletta
BIALOWLOSA20
jagoda_xd
clodi93
Patkaa161
bianq7
dzemki123

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3