0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

vaniljkrem

blogi.szafa.pl/ /vaniliowaaa

paź. 18

Najlepszy przepis na bułki drożdżowe

dodane przez: vaniliowaaa dn. 18-10-2012 r.
Najlepszy przepis na bułki drożdżowe

 

Najlepsze bułeczki drożdżowe

 

Składniki:

 

·         570 g mąki pszennej,

·         24 g świeżych drożdży,

·         175 ml mleka + 10 ml ciepłego mleka do zaczynu z drożdży,

·         85 g roztopionego i ostudzonego masła ( ja dodaję 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego ),

·         4 łyżeczki cukru,

·         2 jaja + 1 do posmarowania bułek przed pieczeniem,

·         Szczypta soli,

·         Sezam, mak lub prażona cebulka- tutaj dodajemy to, co lubimy. Bez dodatków też są przepyszne.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu z drożdży. W tym celu rozkruszamy drożdże w 10 ml ciepłego ( nie gorącego ) mleka, łyżeczki cukru i kopiastej łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu około 15-20 minut. Całość ma przypominać gęstą śmietanę. Po wyrośnięciu dodajemy zaczyn do reszty składników i wyrabiamy ciasto ręką lub drewnianą łyżką, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Przy wyrabianiu można podsypać trochę mąką, jeżeli ciasto jest zbyt mokre. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy około godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto należy ponownie wyrobić, uformować z niego wałek. Podzielić na 12 części. Każdy plaster to jedna bułeczka. Formować kule na kształt bułek, rozłożyć na papierze do pieczenia i ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Układając bułeczki proponuję zachować odstępy, bo sporo urosną. Jeżeli chcemy bułeczki z jakimś dodatkiem to po wyrośnięciu smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem i posypujemy wybranym składnikiem, jeżeli nie to smarujemy tylko jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut do zarumienienia. Należy pamiętać, że w czasie pieczenia nie można otwierać piekarnika, bo bułeczki mogą nam opaść.

bułki, drożdżowe, ciasto drożdżowe,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

vaniljkrem

Prowadzony przez:
vaniliowaaa

Nieskomplikowanie o gotowaniu :-)

O mnie

vaniliowaaa

Na szafie od: 08-12-2009

Obserwuj

Stale poszukująca nowych inspiracji kuchennych ;D

Obserwują blog
starletta
BIALOWLOSA20
jagoda_xd
Patkaa161
bianq7
dzemki123

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1