0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Zdrowie

blogi.szafa.pl/ /tarora

maj 22

Czy warto słodzić stewią zamiast cukrem ?

dodane przez: tarora dn. 22-05-2014 r.
Czy warto słodzić stewią zamiast cukrem ?

 

Całkiem niedawno WHO przedstawiło swoje nowe stanowisko dotyczące rekomendowanego limitu spożycia cukru. A mianowicie " z cukru nie może pochodzić więcej niż 10% wszystkich kalorii jakie zjadamy".

Przekładając to na gramy -  dorosła kobieta o przeciętnej wadze może zjeść około 50 g cukru (dziesięć łyżeczek), a mężczyzna 70 g (o cztery więcej). Dla przykładu warto zwórcić uwagę, że w samej półlitrowej coli znajduje się aż 10 łyżeczek cukru.

Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii ta norma jest przekraczana przez większość Brytyjczyków. Wiele wskazuje na to, że w Polce nie jest lepiej.

Ograniczenie cukru w naszej diecie wydaje się nie lada wyzwaniem. Jednym ze sposobów jest zastąpienie go zdrowym odpowiednikiem takim jak stewia.

Co to jest stewia?                                                       

Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, której liście zawierają słodkie w smaku substancje (glikozydy stewiolowe) będące wyśmienitą alternatywą dla cukru. Substancje te są ok. 300 razy słodsze od cukru, ale nie są przyswajane przez organizm człowieka i z tego względu mają zero kalorii.

Zalety stewii są następujące: pochodzenie roślinne, 0 kalorii, słodsza od cukru 300 razy. Do słodzenia wystarczy użyć minimalnej ilości.  Stewia sprawdza się w pieczeniu i gotowaniu, gdyż wykazuje odporność na wysoką temperaturę – do 220 ° C nie traci na słodkości. Nie powoduje próchnicy zębów. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Na dokładkę zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, silne antyakydanty, witaminę C i kwas foliowy.  Jest bezpieczna dla chorych na cukrzycę.

Aktualnie ze stewii są produkowane słodziki w różnych formach: płynie, tabletkach, proszku i w kryształkach. Tym samym stewia ma szerokie zastosowanie w kuchni. 

Stewia ma swoich przeciwników ze względu na smak, który ma pewien posmak. Okazuje się jednak, że można złagodzić posmak stewii dodając do niej erytrytol. To jest słodka substancja występująca np. w kukurydzy i winogronach. Z kombinacji ekstraktu stewii i erytrytolu powstał naturalny słodzik NATUSWEET, którego smak jest zbliżony do cukru. Austriacka firma Reisenberger GmbH we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności i Technologii z wiedeńskiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych poświęciła 5 lat na opracowanie tego produktu. 

Na rynku jest już dostępna bogata słodyczy, w których cukier zastąpiono zdrowym, naturalnym odpowiednikiem. 

Może więc warto sięgać po zdrowe alternatywy dla cukru. Pamiętając o tym, że nadmierne spożycie cukru wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2,  chorobami układu krążenia i otyłości.  aby zapobiec cukrzycy typu 2, otyłości, chorobom układu krązenia. 

 

stewia, cukier, bez cukru,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


sylwuska12323
Zobacz blog

sylwuska12323 napisała:

dodane: 23-05-2014 08:15

kiedyś kupiłam 10ml w sklepie zielarskim za 16zł, dodam że 2krople wystarcza za łyżeczkę cukru, ale jednak taki dziwny posmak jest
 

lilkaa4
Zobacz blog

lilkaa4 napisała:

dodane: 22-05-2014 21:29

Ciekawa notka;> a gdzie można kupić i w jakiej cenie?
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Zdrowie

Prowadzony przez:
tarora

Ciekawe wpisy o zdrowiu, w tym o alergiach i zdrowym odżywianiu.

O mnie

tarora

Na szafie od: 22-05-2014

Obserwuj

Interesują mnie zagadnienia z zakresu zdrowia w szczególności alergii jak i zdrowego odżywiania.

Kategorie
Archiwum
Obserwują blog

Nikt jeszcze nie obserwuje tego bloga

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0