0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Słodko- kwaśny

blogi.szafa.pl/ /swanie

maj 19

Klopsiki w sosie koperkowym

dodane przez: swanie dn. 19-05-2012 r.
Klopsiki w sosie koperkowym

Hej!:)

I znowu kulinarnie!

Stęskniona za domowym jedzonkiem (studiuję) postanowiłam sobie upichcić

pulpety w sosie koperkowym

w wersji light:) Ile w końcu można wcinać warzywa + kurczaka??

Składniki:

PULPETY:

mięso mielone (0.5 kg)

jajko

Pół dużej cebuli/jedna mała

Bulka tarta

sól/pieprz/czosnek

SOS:

Koperek(1 pęczek)

3 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki mąki

pół szklanki mleka (ja użyłam 0.5 %)

wywar rosołowy :

W tej kwestii poszłam na skróty w małodietetyczny sposób, czyli przygotowałam bulion z kotki rosołowej.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PULPETY:

Nastawiamy osoloną wodę (dla aromatu dodałam do niej natkę od pietruszki), aż do wrzenia.

Do miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy startą na miazgę cebulę, bułkę tartą (na oko, tak żeby pulpety się nie rozwalaly, były zwarte). Wszystko ugniatamy, a następnie formujemy kulki.

Na wrzącą, osoloną wodę wrzucamy pulpety i pozostawiamy aż do ugotowania.

SOS:

Kroimy koper.

W  czasie gdy pulpety się gotują w oddzielnym garnku przygotowujemy bulion. Gdy już wrze przelewamy kilka łyżek wywaru do szklanki i dodajemy do tego 3 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy do jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do wywaru.
Następnie odmierzamy pół szklanki mleka, dodajemy do niej 3 łyżki mąki i również mieszamy do jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy do sosu.
Na sam koniec wrzucamy koper , mieszamy i jeśli już są gotowe to wrzucamy pulpety do sosu.

W ten oto sposób przyrządziliśmy pyszne pulpety w sosie koperkowym! Podałam je z ryżem.

P.S

Tytułowałam go mianem "light" ze względu na dwie rzeczy:

- śmietanę zastąpiłam lżejszym jogurtem naturalnym

- jak wiemy mięso mielone jest tłustym mięsem. Dlatego też ugotowałam je oddzielnie, przez co tłuszcz, który się wytopił zamiast wylądować w moim brzuszku znalazł się w ściekach!:)

SMACZNEGO!

 

 

 

 

wpis edytowany 2012-05-19 o godz. 14:53:58

koperek, klopsy,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


kasadii
Zobacz blog

kasadii napisała:

dodane: 19-05-2012 17:45

smakowicie wygląda:)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Słodko- kwaśny

Prowadzony przez:
swanie

Trochę o modzie, trochę o gotowaniu, trochę o wszystkim:)

O mnie

swanie

Na szafie od: 08-02-2010

Obserwuj

Hej! Jestem studentką, której największą wadą jest nieogarnięcie! Z pewnością kiedyś zapomnę swojej głowy z domu :)

Obserwują blog
AveSatan
sylwusia01
23-03-2011

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3