0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

indyjskie klimaty

blogi.szafa.pl/ /sonnu88

kwi. 19

chapati + ser+deii

dodane przez: sonnu88 dn. 19-04-2012 r.
chapati + ser+deii

Namaste!!!

 Moje drogie to bedzie moj pierwszy wpis,a wiec bardzo prosze o wyrozumialosc... 

CHAPATI (nalesnik) :

PRZYGOTOWAC:

*2 szklanki maki sitkowej

*pol szklanki wody

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Z maki i wody zagniesc twarde ciasto i wyrabiac przez okolo 5 minut.Po wyrobieniu uformowac kulki i cieniutko rozwalkowac,nastepnie klasc na sucha goraca patelnie,smazyc z obu stron.

DEII (JOGURT):

PRZYGOTOWAC:

*10 listkow swiezej miety

*1 pomidora

*1 ogorka swiezego

* kilka kielkow rzezuchy

* sol

*pieprz

*jogurt naturalny

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Ogorka zetrzec na tarce,na najmniejszych oczkach,popmidora,rzezuche oraz miete drobniutko pokroic,wlac jogurt naturalny i doprawic pieprzem i sola (jak kto lubi) 

SER Z KURKUMA:

POTRZEBUJESZ:

* 5 zabkow czosnku

* 2 duze cebule

* okolo 3 cm kawalek imbiru

* 10 zielonych papryczek chili (oczywiscie jak kto lubi)

* szklanka oleju lub oliwy z oliwek

* 3 litry mleka 3,2 procent

* 2 smietany 15 %

* pol szklanki octu

 PRZYPRAWY: 

kurkuma,sol,chili,

OPIS PRZYGOTOWANIA:

3 mleka wlewamy do garnka,gotujemy do wrzenia nastepnie wlewamy pol szklanki octu,czekamy do czasu zsiadniecia sie mleka (okolo 3 minuty) nastepnie odlewamy wode przez szmatke,twarog formujemy w placek (najlepiej polozyc na neigo np. ciezki garnek z woda)...Czekamy okolo 30 minut.

W czasie gdy nasz ser twardnieje my kroimy imbir,czosnek,papryczki  w drobniutka kosteczke,cebule w "polksiezyce", do garnka wlewamy szklanke oleju lub oliwy,czekamy az sie rozgrzeje nastepnie wrzucamy cebule,smazymy ja az zrobi sie jasno brazowa wtedy wrzucamy pozostale skladniki (imbir,czosnek,papryczki) oraz przyprawiamy wszystko kurkuma ,sola oraz chili...

Gdy ser mamy juz gotowy kroimy go w kosteczke i wrzucamy do reszty smazonych warzyw czekamy oklo 5 minut po czym wlewamy 2 smietany ,mozemy rowniez dolac troszke mleka aby bylo rzadsze...Czekamy do zagotowania...

Zycze wszystkim smacznego :)

chaapati, indyjskie danie,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


rosehime

rosehime napisała:

dodane: 21-04-2012 09:48

Piłam herbatke imbirową i była okropna. Nigdy więcej imbiru w czymkolwiek.
 

sonnu88
Zobacz blog

sonnu88 napisała:

dodane: 20-04-2012 21:58

a ja polecam wlasnie imbir naprawde dodaje nieziemskiego smaku,a imbir w indyjskich potrawach to podstawa :)
 

rosehime

rosehime napisała:

dodane: 20-04-2012 17:56

Musze to na dniach zrobić bo brzmi smacznie, ale bez imbiru.
 

sonnu88
Zobacz blog

sonnu88 napisała:

dodane: 20-04-2012 08:21

heheh ale mam nadzieje ,ze chodzi Ci o twgo Pana w dalszym planie :D hehehe do Pana ,ktory je chapati mam tylko jedno zastrzezenie Prosze nie mlaskac!!!
 

sonnu88
Zobacz blog

sonnu88 napisała:

dodane: 19-04-2012 22:01

nie nie jeszcze w Indiach nie bylam zamierzam leciec w przyszlym roku :) trzeba troche funduszy zaoszczedzic :D Jesli chodzi o gotowanie zawsze to bylo moja pasja, a klimaty Indyjskie poniewaz mam narzeczonego pochodzacego z Indii i tak podpatrywalam jak tesciowie gotuja :) Ps.Pan faktycznie przystojniacha ehhehe :d
 

marrta

marrta napisała:

dodane: 19-04-2012 19:34

instrukcja obsługi dania :) super :)
byłaś w Indiach? skąd taki pomysł? :)
ps. ładny ten pan w filmiku ;D taki egzotyczny ;)
 

sonnu88
Zobacz blog

sonnu88 napisała:

dodane: 19-04-2012 19:15

ahh niestety usuneli moj link wiec wpisz prosze na youtube: Eating Roti In Punjab
 

sonnu88
Zobacz blog

sonnu88 napisała:

dodane: 19-04-2012 19:14

wiesz co ciezko jest mi to opisac wiec przesylam Ci link na youtube bardzo krociutki filmik ale bedziesz wstepnie wiedziala jak sie zabrac do jedzenia :)
 

marrta

marrta napisała:

dodane: 19-04-2012 18:59

spróbuję zrobić :) i to się je tak jak kebab - zawijasz w placek i polewasz sosem? :)
 

sonnu88
Zobacz blog

sonnu88 napisała:

dodane: 19-04-2012 18:44

Droga Marrto powem Ci szczerze ,ze ciezko jest opisac ten smak,gdy pierwszy raz podpatrywalam jak moj tesc przyzadza to danie wydawalo mi sie,ze bedzie bardzo mdle,lecz ku mojemu zaskoczeniu okazalo sie ,ze jest przepyszne jest pikantne,kremowe + czuc w nim cebulke i delikatnie imbir:) sprobuj sama zrobic,a jesli lubisz nutke pikanterii to napewno Ci zasmakuje,jutro postram sie dodac kolejnu przepis dania indyjskiego,( jesli chodzi o ta make to szczerze nie wiem jaka to jest moge Ci jedynie przekopiowac dane,ktore znalazlam w googlach : Mąka żytnia typ 1400 (sitkowa))
 

MmorElka
Zobacz blog

MmorElka napisała:

dodane: 19-04-2012 18:34

no jak widzę to zdjęcie, to jakoś mi nie odpowiada :D
ale podziwiam pasję gotowania ;)
 

marrta

marrta napisała:

dodane: 19-04-2012 18:17

bardzo ciekawy przepis... jak to smakuje? jakbyś to opisała? jakoś nie potrafię sobie wyobrazić ;) ps. co to jest mąka sitkowa?...
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

indyjskie klimaty

Prowadzony przez:
sonnu88

Zapraszam serdecznie do mojej pasji czyli gotowanie :) Przedstawie wszystkim kilka moich pomyslow kulinarnych :)kocham przyprawy oraz poznawac nowe smaki.Uwielbiam kuchnie indyjska oraz polska :)

O mnie

sonnu88

Na szafie od: 31-10-2011

Obserwuj

jestem 20letnia kobitka mieszkajaca we Wloszech z Indyjska rodzinka :)Bardzo lubie gotowac,podrozowac oraz leniuchowac :)

Obserwują blog
marrta
agacia_w
miiszel

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1