0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Nie zawsze schludnie.

blogi.szafa.pl/ /niedozywiona

mar. 29

O dziwo truskawkowe truskawki.

dodane przez: niedozywiona dn. 29-03-2012 r.

Jako przykładowa prawie matka polka urządziłam sobie wczoraj dzień wolny od pracy- jakby mi tygodnia w szpitalu było mało- i okrasiłam go morzem smakołyków. Co najważniejsze mało pracochłonnych, ale jakże sycących. I tak w ciągu niespełna dwóch godzin z talerzy znikała ryba w sosie jogurtowo- koperkowym, a w piekarniku studziło się ciasto truskawkowe. Co prawda truskawki chińskie, ale wyselekcjonowałam najskromniejsze sztuki, co okazało się strzałem w dziesiątkę, bo smak truskawek miały zachowany całkowicie, dzięki czemu w domu unosił się śmietankowy aromat ciasta z owocami.

Jako że jestem leniem okropnym to oczywiście przepis na ciasto jest równie banalny co przepis na szarlotkę, na całe szczęście dorobiliśmy sie miksera, więc wykonanie również było możliwe. A co się składa na kolejne najprostsze ciasto świata? Masło, cukier puder, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia i truskawki oczywiście. To ciasto jest chyba bazą do wszelakich ciast z owocami, bo doskonale smakuje z porzeczkami, z truskawkami, z jeżynami i wiśniami- przynajmniej z takimi owocami je jadłam. Jakoś tak się ułożyło, że ja robię je intuicyjnie, bez określonych w jakichś ramach proporcji nawet, bo zawsze wychodzi, a składników daje się mniej więcej po równo- na 100 g masła po tyle samo sypkich składników+2 jaja i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wiem tylko, że zawsze daję więcej mąki(ale zawsze mniej niż 200 g!) niż cukru pudru i przesiewam ją przez sito. Na swoją keksówkę o długości 23 cm. daję około 250 g masła + tyle samo sypkich składników+ cztery jaja+ łyżeczka proszku. Trzeba pamiętać tylko, że ciasto wyrasta i za szybko nie można wyciągać z piekarnika, a nawet lepiej, jak po 50 minutach pieczenia w 170 stopniach w piekarniku się ostudzi. 

A żeby ciasto zjeść najpierw trzeba mikserem na gładką masę zmiksować masło z cukrem pudrem, później dodać jaja, zmiksować (papka jest nie zawsze idealnie gładka bo czasem masło jest za chłodne i nie współpracuje), dodać mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito. Ja lubię ciasta ze śmietanką, dlatego tutaj dodaję jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego. Ale zawsze jest go jakoś mało... W każdym razie, jeśli chodzi o owoce typu jagody, czy porzeczki to można ciasto nimi obsypać, żeby mieć taką owocową kruszonkę, albo wymieszać i wstawić do wysmarowanej masłem keksówki żeby były w całym cieście. Warto też czasem spróbować, czy nasze owoce nie są kwaśne, a jeśli tak to wtedy odpowiednio wyważyć smak ciasta, ewentualnie po upieczeniu i ostudzeniu można śmiało oprószyć grubą warstwą cukru pudru. 

Cudownym deserem było to ciasto po rybie i brokułach dlatego mam nadzieję, że kiedy wrócę do domu to jeszcze je zastanę !

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 29-03-2012 16:42

martys1602- masz jagody??Gdzie mieszkasz?Zaraz zrobię nalot na Twoją zamrażarkę!
 

martys1602
Zobacz blog

martys1602 napisała:

dodane: 29-03-2012 15:36

ja mam polskie truskawki :) w zamrażalniku i narobiłaś mi chęci na makaron z sosem truskawkowym lub jagodowym :D
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 29-03-2012 15:21

Wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo;)Ale ważne, żeby posmakować;D Aż sobie chyba kupię jogurt i zrobię koktajl...
 

Gskk
Zobacz blog

Gskk napisała:

dodane: 29-03-2012 15:08

Do sezonu to ja już będę slim :P Ale moja dietetyczka będzie musiała mi rozpisać ile mogę zjeść maksymalnie :D

My mamy pół podwórka w truskawkach. Wiadomo to mniej, ale i tak coś :D Najlepsze są takie własne :D
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 29-03-2012 15:01

Moja babcia miała kiedyś pół pola truskawek, teraz nie ma kto zbierać, ale w zamrażarce jeszcze jakieś skarby uchowała. tak samo jak w piwnicy i spiżarni- muszę się wybrać po kiszone ogóreczki, grzybki i buraczki z papryką;)Mieszka tylko 5 min ode mnie;)

Gskk, moja mami jak się odchudzała tak ostro to swojego pana dietetyka sterroryzowała i kazała mu tak dietę ułożyć, żeby w sezonie mogła jeść truskawki;D
 

Gskk
Zobacz blog

Gskk napisała:

dodane: 29-03-2012 14:44

a ja w święta będę się troszczyć o nasze ogródkowe truskawki :D I już nie mogę się doczekać aż będę mogła je zebrać i zjeść :D
Ej no nie piszcie o truskawach - ja się odchudzam a to są najlepsze owoce :D
 

niedozywiona
Zobacz blog

niedozywiona napisała:

dodane: 29-03-2012 14:22

Aszarte- zazdroszczę *.*
 

Asztarte
Zobacz blog

Asztarte napisała:

dodane: 29-03-2012 14:17

A mi się przypomina, że mam w zamrażarce pełno polskich truskawek, wprost z babcinego ogródka- niepryskane, powykrzywiane, słodkie i pyszne;)trzeba zrobić miejsce na wałówkę od mamy przy okazji długiego weekendu i czas je spożytkować;)
 

jagababa123

jagababa123 napisała:

dodane: 29-03-2012 14:14

ja tam nie przepadam za słodkościami, wolę alkohol.
Aczykolwiek Twój wpis pobudził moje kubki smakowe;)
 

kamiqa
Zobacz blog

kamiqa napisała:

dodane: 29-03-2012 14:06

nie proszę tylko nie o jedzeniu, za mną tak chodzą jakieś smakołyki ale mój leń nie pozwala mi podnieść tyłka i zrobić sobie nawet najprostszego czegokolwiek ;p
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Hm, nie wiem. Nie wiem, blogu, jaki będziesz więc nie każ mi się opisywać.

O mnie

niedozywiona

Na szafie od: 06-04-2011

Obserwuj

Czasem chciałabym mieć tak poukładane w głowie, jak mam poukładane w szafie.

Obserwują blog
Mezatka
letasha151
kamiqa
natis_1
Deamonite
corleona
J_R_
Kates1985
Nihil
ivaa15
xedin16
Lajla18
marti93
edytka137
alexis24
julianna_89
kaaaami
AnanasowAaa
xniunka
Anastazja30
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0