0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Nie zawsze schludnie.

blogi.szafa.pl/ /niedozywiona

paź. 09

Przepis na tajemnicze ciacho :)

dodane przez: niedozywiona dn. 09-10-2013 r.

Kiedy zaserwowałam to ciasto moim bliskim po raz pierwszy, zrobiło ogromną furorę. Mmm, jakie pyszne, wygląda jak biszkop ale smakuje zupełnie inaczej, o jakie wilgotne, wspaniałe!- takie komentarze słyszałam i nie kryłam zadowolenia w związku z tym, że tylko ja znam tajemnice tego pysznego ciasta- równie zdrowego, co pysznego oczywiście. 

 

Co to za tajemnicze ciasto...? Już uchylam rąbka tajemnicy.

 

 

Zaskoczeni? :) Zdziwieni? Ja też na początku byłam, jednak okazało się, że to wspaniałe warzywo doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs, baza do zupy czy do sałatek. Cukinia, zwłaszcza ta żółta, która jest głównym składnikiem tego ciasta ma wyczuwalną słodycz co spraytnie można wykorzystać przemycając w takiej postaci np. dzieciom nielubiącym warzyw.

 

Jak przygotować ciasto? Bardzo prosto, potrzebne składniki:

 

  •  1 1/3 szklanki startej, obranej żółtej cukinii, na najmniejszych okach
  • 0,5 szkl cukru, najlepiej brązowego
  • 1 szkl mąki pszennej
  • niecała szklanka wiórek kokosowych
  • opakowanie suszonej żurawiny
  • 3/4 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

W pierwszej kolejności oczywiście ścieramy na tarce cukinię (w tym roku chcę spróbować, czy z dynią wyszłoby podobne) na najdrobniejszych jej okach, jeśli powstanie jakiś płyn to go odlewamy. Nie używamy nasion ani nie ścieramy skóry, jeśli jest gruba. 

Tak przygotowaną cukinię łączymy ze wszystkimi sypkimi składnikami- z mąką, wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 st.

Do powstałej masy dodajemy mleko i olej i mieszamy energicznie i dokładnie, żeby wszystkie skłądniki dobrze się połączyły, dodajemy żurawinę. Podane proporcje pozwalają na wypieczenie ciasta w tortownicy o śr. 24 cm., do takiej też formy przelewamy powstałą masę. 

Wstawiamy na 25- 30 minut do nagrzanego piekarnika, gotowe będzie wtedy, kiedy wierzch nieco zbrązowieje. Gorące ciasto jest bardzo delikatne, więc radzę zostawić je w spokoju do wystygnięcia, a w międzyczasie można przygotować lukier cytrynowy na wierzch ciasta, jeśli żurawina nie jest wystarczającym dodatkiem.

 

(na lukier: pół filiżanki cukru pudru, sok z cytryny w ilości odpowiedniej do pożądanej konsystencji lukru- u mnie zwykle jest to niecały mały kieliszek, mieszamy cukier z sokiem do uzyskania gładkiej masy, polewamy nim WYSTUDZONE ciasto, czekamy aż stężeje)

 

Gwarantuję, że każdy kawałek tego ciasta dostarcza niesamowitej dawki szczęścia, a Wam jak się podoba? :)

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


niedozywiona
Zobacz blog

niedozywiona napisała:

dodane: 09-10-2013 20:13

ja właśnie zastanawiam się, ajkby to było, gdyby cukinię zastąpić w tym przepisie dynią, bo powiem szczerze, że masę rzeczy z dynią w roli głównej już robiłam ale jakoś ciasta nie próbowałam... może czas, skoro sezon w pełni :)
 

CosplayGirl

CosplayGirl napisała:

dodane: 09-10-2013 19:12

Polecam ciasto z dynią i cynamonem - szybkie, niesamowicie wilgotne i przepyszne :) A z cukinią koniecznie poeksperymentuję, bo wygląda bardzo apetycznie ^^
 

Nigys
Zobacz blog

Nigys napisała:

dodane: 09-10-2013 16:24

O, muszę wypróbować ten przepis ;D. Wygląda pysznie
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Hm, nie wiem. Nie wiem, blogu, jaki będziesz więc nie każ mi się opisywać.

O mnie

niedozywiona

Na szafie od: 06-04-2011

Obserwuj

Czasem chciałabym mieć tak poukładane w głowie, jak mam poukładane w szafie.

Obserwują blog
Mezatka
letasha151
kamiqa
natis_1
Deamonite
corleona
J_R_
Kates1985
Nihil
ivaa15
xedin16
Lajla18
marti93
edytka137
alexis24
julianna_89
kaaaami
AnanasowAaa
xniunka
Anastazja30
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1