0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

eternalhunter

blogi.szafa.pl/ /mzap88

gru. 23

Biszkopt

dodane przez: mzap88 dn. 23-12-2012 r.
Biszkopt

Po wielu bojach, nareszcie znalazłam przepis idealny na biszkopt. Tajemnica tkwi w długim ubijaniu białek.

 

 

 

 

 

 

Co trzeba?

5 jajek

100 g cukru

150 g mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

co i jak?

białka odzielamy od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli dość długo na najwyższych obrotach, aż do powstania sztywnej piany.

Stopniowo dodajemy żółtka i cukier, nie przerywając ubijania. Dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. 

Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą lub po prostu wyłożoną papierem do pieczenia- kto co woli.

Termoobieg na 160' i polecam najniższy poziom w piekarniku. Piec ok. 45 minut

Jutro dorobię galaretkę :)

 

wpis edytowany 2012-12-23 o godz. 18:17:18

biszkopt,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 23-12-2012 23:59

pewnie, liczy sie efekt końcowy :)
Zdrowych, wesołych również życzę:)
 

aska464

aska464 napisała:

dodane: 23-12-2012 23:53

Bardzo możliwe, że to piekarnik, mój jest taki zwykły stary może az za bardzo ;)) ale działa to jeszcze jest.
Twój nierówno piecze i to się zdarza ale na zdjęciu nie ma wielkiej różnicy także nie przejmuj się, ważne że wychodzi :)
Wesołych i smacznych Świąt :)
 

katarzyna123

katarzyna123 napisała:

dodane: 23-12-2012 19:31

Ja robię podobnie z tym że daję pól szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej.I biszkopt zawsze się udaje.Dużo zależy też od jajek.Pozdrawiam!!!
 

kaszycka
Zobacz blog

kaszycka napisała:

dodane: 23-12-2012 19:05

ja także robiłam dziś biszkopta proporcje mniejwiecej te same ale białko ubijamy ubijaczką ! zero miksera, wiadomo dużo więcej roboty ale biszkopt? perfekcyjny!
 

mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 23-12-2012 18:52

Aska464- może to, że wychodzi(ł) Ci z ubijania jajek razem, zależy od piekarnika? ja mam nówkę, ale co z tego, bo jest do kitu, wydaje mi się, że nie piecze równomiernie...
też uważam, że zrobienie puszystego, leciutkiego biszkopcika jest dosyć dużym wyzwaniem! :)
ale fakt ten mój dzisiejszy wyszedł super! :)
 

aska464

aska464 napisała:

dodane: 23-12-2012 18:49

U mnie w domu od najmłodszych lat zawsze robi się tak: 4 jajka, szklanka maki i szklanka cukru, troszkę proszku do pieczenia, oczywiście ilości można zwiększać tzn 8 jajek, i po 2 szklanki mąki i cukru itp. Jajka tez ubijam razem, może to dziwne ale tak zawsze robiłam i zawsze mi sie udawał, czasem tez dodam budyń z torebki śmietankowy czy waniliowy i wtedy odrobinę mniej mąki ;0
Każdy ma swoje sposoby na biszkopt, inni powiedzą co w tym trudnego ale właśnie te najprostsze rzeczy są często najtrudniejsze. Ten przepis wypróbuję bo rewelacyjnie wyszedł :))
 

mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 23-12-2012 18:37

no ja właśnie nie! Przebrnęłam w swojej skromnej karierze przez różne dziwne przepisy. Raz zrobiłam biszkopt uwaga z mąką ziemniaczaną o_O
Guzik wyszło.... ale byłam zła!
 

engells111
Zobacz blog

engells111 napisała:

dodane: 23-12-2012 18:35

zawsze tak robilam biszkopt ;))
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

eternalhunter

Prowadzony przez:
mzap88

Jedzenie, ciuchy i kosmetyki. Przenoszę te wypociny na: wwww.megs-88.blogspot.com zapraszam

O mnie

mzap88

Na szafie od: 27-11-2010

Obserwuj

Magda, rocznik '88. Zapraszam na nowo powstały blog: megs-88.blogspot.com

Obserwują blog
adulus81
a_n_n_aa_n_n_a
naSskaa
coco-moko
bl0ndie
czerwone
oleczka777
starletta
madzikkk123
adkawi
kochanie12
prosiaczek993
BrownEyedGirl
olka77_
sylwusia01
Magduss
Avinionn
kas1991
maja2288
ciaban
ivaa15
Upstream
iks_igrek_zet
ExitUtopia
miiszel
ziarnaCzasu
23-03-2011
olaaloolaalo
PaaTiiNaa17
stonedfeeling
malaga101
kilar
Gretcheen
annosy
Fidem
Johanna21xxx
Earlina16
bianq7
sabisch
sunset-89
Amelia_25
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1