0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

eternalhunter

blogi.szafa.pl/ /mzap88

gru. 22

Rurki z bitą śmietaną

dodane przez: mzap88 dn. 22-12-2012 r.
Rurki z bitą śmietaną

 

Wiem, że mało świąteczne, ale tak mnie naszło :)

Niestety muszę kupić sobie szprycę! Sierota ze mnie, bo mogłam zrobić to, kupując foremki... Nic to- poradziłam sobie jakoś pędzelkiem :)

Macie sposoby, by ciasto podczas pieczenia nie spływało z rurek?? Bo moje mają tylko jedną dziurkę :)

Dzięki za rady

 

 

 

 

 

Co trzeba?

 

275 g gotowego ciasta francuskiego (ja miałam wersję xxl z Biedronki- 375g)

Duże opakowanie schłodzonej śmietanki 30%

1 opakowanie śmietan-fix

Pół opakowania cukru wanilinowego (jeśli chcecie bardziej słodką śmietaną, dajecie całe opakowanie)

1 jajko do posmarowania ciasta

tłuszcz do wysmarowania foremek

foremki :)

 

 

 

Ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 2,5 cm.

(to też zależy, bo ja mam małe foremki 9cm, więc kroiłam paski o szerokości 2 cm), foremki smarujemy masłem.

Pokrojonymi paskami ciasta owijamy natłuszczone foremki do rurek, tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi. 

Foremki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200', ok 15 min do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.

 

Nadzienie:

 

Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z fixem i cukrem wanilinowym Ostudzone rurki napełniamy bitą śmietaną za pomocą szprycy. 

Mniami :)

 

 

wpis edytowany 2012-12-22 o godz. 14:34:15

deser, rurki, bita śmietana,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


freshly
Zobacz blog

freshly napisała:

dodane: 23-12-2012 18:25

o Boziu! Mam ciasto francuskie w lodówce.. i gdyby nie to, że jestem na diecie, to bym leciała do sklepu po śmietanę, zrobiłabym te rurki i pochłonęła wszystkie:D
 

mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 23-12-2012 13:06

12 sztuk (z tego powiększonego opakowania ciasta francuskiego- 375g)
 

blanta
Zobacz blog

blanta napisała:

dodane: 23-12-2012 12:38

ile wyszło Ci rurek z tego ciasta? :)
 

mzap88
Zobacz blog

mzap88 napisała:

dodane: 22-12-2012 21:18

u mnie nie ma już żadnej :)
 

kaaaami
Zobacz blog

kaaaami napisała:

dodane: 22-12-2012 21:16

Mmm wyglądają pysznie :) Też dzisiaj robiłam ciastka, na szczęście skończyło się na zjedzeniu jednego :)
 

wyimagin0wana
Zobacz blog

wyimagin0wana napisała:

dodane: 22-12-2012 18:45

Mmm smakowicie wygląda:D ja dzisiaj robię bezy, mam nadzieję że ich nie spalę
 

Petitka84

Petitka84 napisała:

dodane: 22-12-2012 18:14

żeby ciasto nie spływało z rurek smaruję je masłem i obtaczam w bułce tartej. piekę je na stojąco że się tak wyrażę:) Ja robię z ciasta drożdżowego:)
 

judka0

judka0 napisała:

dodane: 22-12-2012 16:04

ojejej
 

judka0

judka0 napisała:

dodane: 22-12-2012 16:03

ojejej
 

nbbo

Moderatorka
blogów

Zobacz blog

nbbo napisała:

dodane: 22-12-2012 15:37

jak dobrze, że ja tego nie lubię bo wygląda apetycznie:D
 

kas1991
Zobacz blog

kas1991 napisała:

dodane: 22-12-2012 15:02

O, ja też dzisiaj robiłam rurki! Ale mam z dziurkami po obu stronach. Kolejną zaletą jest to, że nie trzeba ich natłuszczać. Teraz czekają sobie spokojnie aż ubiję śmietankę i je napełnię :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

eternalhunter

Prowadzony przez:
mzap88

Jedzenie, ciuchy i kosmetyki. Przenoszę te wypociny na: wwww.megs-88.blogspot.com zapraszam

O mnie

mzap88

Na szafie od: 27-11-2010

Obserwuj

Magda, rocznik '88. Zapraszam na nowo powstały blog: megs-88.blogspot.com

Obserwują blog
adulus81
a_n_n_aa_n_n_a
naSskaa
coco-moko
bl0ndie
czerwone
oleczka777
starletta
madzikkk123
adkawi
kochanie12
prosiaczek993
BrownEyedGirl
olka77_
sylwusia01
Magduss
Avinionn
kas1991
maja2288
ciaban
ivaa15
Upstream
iks_igrek_zet
ExitUtopia
miiszel
ziarnaCzasu
23-03-2011
olaaloolaalo
PaaTiiNaa17
stonedfeeling
malaga101
kilar
Gretcheen
annosy
Fidem
Johanna21xxx
Earlina16
bianq7
sabisch
sunset-89
Amelia_25
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2