0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Korea...my life

blogi.szafa.pl/ /minseo

paź. 20

Dyniowe naleśniki, czyli coś na jesienną porę

dodane przez: minseo dn. 20-10-2013 r.
Dyniowe naleśniki, czyli coś na jesienną porę

Jest niedziela, jestem w domu i szczerze mówiąc mam dość mojej pracy jak na razie... przez zbliżający się przetarg nawet wolną sobotę mi zabrali. Dziś za to w spokoju mogę sobie poleżeć pod kocem, z ciastem czekoladowym na talerzyku, ulubioną książką u boku i laptopem w rogu łóżka. Każdy czasem potrzebuje odpoczynku :3

Znalazłam ostatnio przepis na dyniowe pancakes i zamierzałam je zrobić w tedy gdy będę miała odrobinę wolnego czasu, no to nadszedł ten czas a ja jestem niemożliwie zachwycona tym daniem.

 

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki tłustej maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/3 szklanki piure z dyni
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (dla upartych może być biały)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki mixu dyniowego (którego można samego uzyskać w bardzo łatwy sposób... ktoś zainteresowany, niech pisze do mnie na priv :3)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów

Sposób przygotowania

  1. W średniej misce ubić maślankę, mleko, jajo i piure z dyni, po czym dodać olej i proszek waniliowy i dokładnie ubić wszystko ze sobą
  2. W trochę większej misce wymieszać ze sobą cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mix dyniowy i sól. Po dokładnym wymieszaniu sypkich składników, powoli dodać je do ubitej maślanki i dokładnie połączyć ze sobą. 
  3. Podpiec orzechy i dodać do ciasta.
  4. Smażyć na rozgrzanej patelni skropionej olejem do smażenia lub masłem, smażyć na średnim ogniu każdy naleśnik po 1-2 minuty z każdej strony.
  5. Po usmażeniu naleśniki (pancakes) polewamy syropem klonowym i posypujemy prażonymi orzechami (a to jak kto chce, bo wiadomo że w Polsce syrop klonowy trochę kosztuje.)

Jak dal mnie to wyszło naprawdę mniam .. haha, dla mnie wszystko co słodkie to jest mniam... UWAGA: Nie jest to nic azjatyckiego tylko zwykły przepis który znalazłam...

Zachęcam do spróbowania bo całe wykonanie zajmuje około 20 minut i na śniadanie czy też lunch a nawet obiad pasuje idealnie a do tego wykonane z dyni co wpasowuje się w jesienną porę.

W razie niejasności (tak jak ten mix z dyni) pytać w komentarzach lub na priv …. :D

PS. Miniaturka nie jest moją własnością...

Smacznego :*

wpis edytowany 2013-10-20 o godz. 10:57:48

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Korea...my life

Prowadzony przez:
minseo

Będę opowiadać na blogu o swoim życiu w tym pięknym kraju jakim jest Korea. Nie objedzie się oczywiście bez kobiecych sposobów n urodę, prosto z Azji, modę z Koreańskich ulic i dań serwowanych w moim domu.

O mnie

minseo

Na szafie od: 23-06-2013

Obserwuj

Jestem Polką, która od 8 lat mieszka w Korei Południowej... Po tylu latach kocham wszystko co Koreańskie... Buziaczki... Han Min Seo

Obserwują blog
sssonia
abotak
fushigi
anulenka90
mayj91
mordka2
Patkaa161
zn93

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1