0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Korea...my life

blogi.szafa.pl/ /minseo

paź. 15

Jajang Myun 자장면/짜장면

dodane przez: minseo dn. 15-10-2013 r.
Jajang Myun 자장면/짜장면

Kuchnia azjatycka nie tylko składa sie z ryżu. Wielce popularne są też makaronu w stylu Noodle. Sam makaron od najdawniejszych czasów słynną w Chinach i chińskich prowincjach, ogólnie już od czterech tysięcy lat makaron jest przygotowywany w Azji i o dziwo właśnie tam został wymyślony.

Dziś przedstawić chcę przykład dania z makaronem noodle, dość proste, może nie do przygotowania w jedną minutę ale na zastępstwo spaghetti sam raz. Na kolację, obiad czy Lunch... jak kto woli.

Jajang Myun bo tak się to nazywa jest specjałem kuchni Koreańskiej czyli coś z czym bardziej jestem zaznajomiona....

Nie ma tu sie nad czym rozwodzić tylko spróbować zrobić, zjeść i upchać przepis naszym znajomym...

Zapewne będą trudności z znalezieniem sosu z czarnej fasoli ... no cóż ale nie wolno sie podawać tylko trzeba poszukać :3 

 

Składniki:

  •      170 gram makaronu (najlepiej długie i cienkie nitki, tak zwany świeżym makaronem azjatycki, inaczej noodle)
  •      1/2 schaba wieprzowego lub mięsa mielonego (schab bardziej się nadaje, według mnie)
  •      1/2 kapusty Pekińskiej
  •      1 cukinia
  •      1 ziemniak
  •      1 czerwona cebula
  •      1 ogórek
  •      1/4 szklanki gotowanego ryżu
  •      3 łyżki sosu z czarnej fasoli (jak sie poszuka to na pewno sie i to znajdzie... prawda?)
  •      1/2 mielonego czosnku
  •      1/2 łyżki cukru
  •      1/4 szklanki grzanego wina
  •      1 szklanka wody
  •      1 łyżka mąki kukurydzianej
  •      olej do smażenia

Przygotowanie:

  1.  Ogórek obieramy i kroimy w cienkie pasy poczym zostawiamy go jako przygotowaną ozdobę.
  2. Siekamy kapustę i odkładamy
  3. Skrajamy całego ziemniaka, cukinie i cebulę (w kosteczkę)
  4. Schab wieprzowy skrajamy w kostkę.
  5. Przygotowujemy wok lub rondel, skrapiamy olejem roślinnym (lub innym, tu taj olej nie ma głębszego znaczenia, byle jadalny.)
  6. Na patelni przygotować sos z czarnej fasoli (lub pasta) mielony czosnek i cukier i smażyć przez koło minutę.
  7. Dodać posiekane mięso wieprzowe i smażyć przez 3/4 minuty.
  8. Gdy wieprzowina jest gotowa dodać ziemniaka i smażyć aż sie podrumieni po czym dodać resztę warzyw.
  9. Mieszać składniki przez następne 3 minuty
  10. Dodać szklankę wody (więcej w razie potrzeby) i delikatnie mieszać
  11. Dusić to na średnim ogniu przez około 10 minut.
  12.  W innym garnku zagotować 2 L wody na makaron
  13. Gdy woda zacznie wrzeć wsypać makaron i pozostawić na 1 minutę
  14. Wypłukać makaron po ugotowaniu w zimnej wodzie i zostawić na bok
  15. Mąkę kukurydzianą zmieszać z niewielką ilością wody i dodać do sosu,
  16. Gotować przez 5 minut na małym ogniu, dobrze wymieszać
  17. Podawać udekorowane ogórkiem lub koreańskim Kimchi

Tak się zastanawiam czy chciałby ktoś przepis na Kimchi... czy chcecie więcej artykułów o azjatyckich daniach, azjatyckiej kulturze, historii i Korei i Japonii na co dzień?

Dajcie mi znać w komentarzach czy chcielibyście bym pisała o tych rzeczach.

Miniaturka nie jest moją własnością :3

Życzę wszystkim smacznego :*

wpis edytowany 2013-10-15 o godz. 19:58:08

kuchnia azjatycka, makaron, noodle, jajangmyun, korea,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


BESTSELLERYHILLS

BESTSELLERYHILLS napisała:

dodane: 16-10-2013 16:55

pycha :)
 

minseo
Zobacz blog

minseo napisała:

dodane: 16-10-2013 14:48

no wiesz, czasem wszystko się znajdzie jak się wie gdzie szukać ... :3
Stajnia koni jest i to nie jedna, ogólnie na całym terenie stolicy jest z kilka a po za nią też na pewno kilka, jakby nie było, mały kraj to nie jest :)
 

elizan
Zobacz blog

elizan napisała:

dodane: 15-10-2013 22:47

Haha, mnie tym bardziej zaskoczyło!!! :D ale widocznie i takie rarytasy są na świecie ;* nie ugotowałabym się, tylko byłabym naszczęśliwszą osobą na świecie! jeśli oczywiście w pobliżu znalazłyby się jakieś konie, czyli miłość mego życia!! :D
 

minseo
Zobacz blog

minseo napisała:

dodane: 15-10-2013 19:55

@Elizen: Schab wierszowy xD nie no, na prawdę zaskakuje mnie to azjatyckie jedzenie :3 Już poprawiam na wieprzowy :D W lecie byś się u mnie ugotowała, skoro tem. przekracza 38 stopni C każdego dnia, a teraz jest zimno bo jesień się zbliża ...
 

elizan
Zobacz blog

elizan napisała:

dodane: 15-10-2013 19:14

Ehh, kusi takie jedzenie, kusi!!! hmm, schab wierszowy? pierwszy raz o takim czymś słyszę!!!;>
według mnie 15 stopni to wciąż za zimno, nie mówiąc już o tym jak jest na minusie, ohhh :(
pozdrawiam! ;*
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Korea...my life

Prowadzony przez:
minseo

Będę opowiadać na blogu o swoim życiu w tym pięknym kraju jakim jest Korea. Nie objedzie się oczywiście bez kobiecych sposobów n urodę, prosto z Azji, modę z Koreańskich ulic i dań serwowanych w moim domu.

O mnie

minseo

Na szafie od: 23-06-2013

Obserwuj

Jestem Polką, która od 8 lat mieszka w Korei Południowej... Po tylu latach kocham wszystko co Koreańskie... Buziaczki... Han Min Seo

Obserwują blog
sssonia
abotak
fushigi
anulenka90
mayj91
mordka2
Patkaa161
zn93

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0