0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

paź. 19

Śniadaniowa jaglanka z karmelizowaną gruszką

dodane przez: matra dn. 19-10-2013 r.
Śniadaniowa jaglanka z karmelizowaną gruszką

Ostatnio miałam w końcu okazję zapoznać się bliżej z kaszą jaglaną. Ilekroć zaglądałam w sklepie na dział z produktami zbożowymi zerkałam ukradkiem w jej stronę, nigdy jednak nie kupując, bo przecież mam jeszcze tyle produktów do wykorzystania.. i brałam coś innego. Z pomocą przyszła moja Mama, która w końcu raz a skutecznie przekonała mnie do niej i teraz tylko siedzę i wyszukuję coraz to nowszych przepisów. W obecnej chwili stała się ona jednym z głównych posiłków pakowanych w pojemnik, jako drugie śniadanie na przykład w połączeniu z bananem i syropem z agawy, albo w poniższej postaci również na słodko. Tu wersja na ciepło, zdecydowanie na śniadanie.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Może trochę przerażać wysoki indeks glikemiczny, ale jednocześnie wcale niemniejszy posiada tak często zjadane pieczywo, już nie mówiąc o tym z białej mąki, bez żadnych wartości odżywczych. Mamy tutaj produkt przede wszystkim zasadotwórczy w przeciwieństwie do innych kasz, bezglutenowy, bogaty w antyoksydanty, minerały jak magnez, wapń, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B. Także warto zaprzyjaźnić się z nią w okresie przeziębień, ponieważ wspomaga walkę z infekcją. Ponadto jest lekkostrawna i ma dobroczynne działanie na perystaltykę jelit. Można czegoś więcej? Nic tylko jeść (:

Tak więc przepis pierwszy, najprostszy z możliwych, śniadaniowa jaglanka z gruszką:

 

SKŁADNIKI:

(na 1 sycącą porcję)

- niecała szklanka ugotowanej kaszy jaglanej [coś pomiędzy 1/3 a 3/4]

- odrobina chudego mleka

- 2 niewielkie dojrzałe gruszki

- brązowy cukier

- cynamon

- jagody goji i płatki migdałowe do posypania

 

Gruszki obrać ze skórki, wykroić gniazda, pokroić na mniejsze cząstki i wyłożyć na patelnię. Obsypać płaską łyżeczką cukru i rozpocząć karmelizowanie*. Kiedy gruszki staną się bardziej miękkie, a z ich soku oraz cukru utworzy się syrop posypać niewielką ilością cynamonu.

Kaszę umieścić w małym rondelku i zalać mlekiem mniej więcej do połowy wysokości kaszy. W tym momencie można też nieco kaszę dosłodzić niecałą łyżeczką brązowego cukru, nie więcej. Ja do podgrzewania użyłam rondelka - kubka o pojemności ok 250-300ml. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, a po kilku minutach przykrywamy pokrywką tak, aby całe mleko się wchłonęło.

Gotową kaszę przełożyć do miseczki, ułożyć ciepłe gruszki i posypać jagodami oraz migdałami

 

UWAGI:

* karmelizowane gruszki powinny być tak naprawdę podsmażone na maśle z większą ilością cukru. Mi taka kombinacja wydała się kompletnie zbędna, ponieważ nie lubię przesadzać z cukrem ani zbyt długą obróbką termiczną. Można jednak spróbować w ten sposób, lub w drugi, znacznie zdrowszy – udusić owoce na wodzie.

- jagody goji oraz migdały dodałam na samym końcu, kiedy danie było już wyłożone na miskę. Jeśli chcecie, by jagody były miękkie, a migdały chrupiące, należy jedne dodać do owoców na patelnię, a drugie lekko uprzednio podprażyć.

 

wpis edytowany 2013-10-19 o godz. 18:05:24

kasza, jaglana, jaglanka, goji, gruszki,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


minseo
Zobacz blog

minseo napisała:

dodane: 20-10-2013 13:55

Fajne, słodkie w sam raz na śniadanie... Uwielbiam wszystko co słodkie, a te gruszeczki karmelizowane to cud miód i orzeszki xD. Na dodatek cynamon jest czymś co kocham wiec ciut za dużo sypnęłam ale było smaczne... :3
Pozdrawiam, obserwuje i zapraszam do siebie :D
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0