0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

lip. 14

Rurki z kremem

dodane przez: matra dn. 14-07-2013 r.
Rurki z kremem

Pewnego razu mój Tata uraczył nas domowymi rurkami z kremem. Z kruchego francuskiego ciasta posypanego cukrem, z najbardziej klasycznym nadzieniem z masy z mascarpone i bitej śmietany oraz truskawkami kandyzowanymi [domowymi rzecz jasna (; ]. Kiedy kolejny raz padło zamówienie na rurki okazało się, że nie ma pomysłu na ich nadzienie - resztka mascarpone powędrowała do ciasta >KLIK<, a trzeba było cokolwiek wymyślić. Zostałam więc poproszona o pomoc w przygotowaniu kremu. Opcje był dwie klasyczny białkowy [i tu nie mogę się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że taka rurka jest NAJLEPSZA] oraz mój ulubiony Patissiere [użytym także tutaj >KLIK< ]. Padło na opcję drugą, przygotowałam więc krem. No i tu wyszły jaja, bo okazało się, że kremu jest za mało. Można było dodać masła, ale masa byłaby za tłusta, czego nikt u nas nie lubi. Uratował nas twaróg, którego zmiksowanie blenderem na jednolitą masę bez grudek miał zwiększyć objętość kremu, nadając mu tym samym zupełnie nowy smak. Co się stało? Krem potraktowany blenderem rozrzedził się i kolejne jaja.

Na szczęście co dwie głowy to nie jedna i tak oto całkiem przypadkiem mamy nie dość, że przepyszne rurki, to jeszcze całkiem nowy krem, idealny do tart, babeczek czy naleśników. No chyba do wszystkiego (:

 

 

SKŁADNIKI na 10 rurek:

- 1 płat ciasta francuskiego

- 10 foremek na rurki

- masło i cukier

 

Krem:

podstawowy Patissiere:

- 310ml mleka

- żółtka

- 2 łyżki mąki [tym razem dałam dwie łyżki i 2-3 kopiaste łyżeczki, miało być gęsto]

- 100g cukru

- ok 1/2 torebki cukru wanilinowego lub łyżeczka pasty waniliowej/esencji

ponadto:

- 1/2 kostki twarogu

- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny

 

Rolkę ciasta rozwinąć na blacie i pociąć na 10 równych cienkich pasów [najlepsza szerokość wychodzi przty podzieleniu ciasta na 12 części]. Każdym pasem kolejno spiralnie owijać natłuszczone uprzednio metalowe foremki na rurki od zewnątrz na zakładkę, aby ciasto na siebie zachodziło. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem.

Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach, do zrumienienia, ciasto ściągać z rurek delikatnie, po lekkim przestudzeniu.

 

Mleko zagotować. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na bardzo jasny kogel mogel, a następnie wmieszać mąkę. Gotujące się mlekiem zalać żółtka, rozmieszać, a następnie całość przelać z powrotem do garnka po mleku. Gotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy, na końcu dodać cukier wanilinowy/esencję. Gotową masę odstawić do schłodzenia.

 

Twaróg zmiksować blenderem na jednolitą masę do całkowitego pozbycia się grudek, a następnie zmiksować z kremem patissiere. Zagęścić żelatyną uprzednio rozpuszczoną i dokładnie rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Schłodzić.

 

Gotową masą napełnić szprycę, a następnie napełniać każdą rurkę.

 

 

UWAGI:

- Mój przepis na krem zawiera 100g cukru. Jeżeli zdecydujecie się zrobić krem bez dodawania sera i żelatyny proponuję dać maksymalnie 80g cukru jeśli reszta dodatków, np owoce będą kwaśne. W innym wypadku polecam dać nawet 50g cukru, ale to już kwestia indywidualna.

- Jeżeli nie będzie się Wam chciało bawić z serem i żelatyną, można napełnić rurki samym kremem, a puste rurki wypełnić kremem białkowym z białek, które pozostaną po gotowaniu kremu.

- Polecam również wmieszać w krem jagody i napełniać rurki delikatnie łyżeczką. My niestety już swoje jagody zamroziliśmy, poza tym nie chciało się nam bawić, ale taki był pierwotny zamysł.

 

wpis edytowany 2013-07-15 o godz. 15:48:57

ciasto, francuskie, rurki, krem, patissiere,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


bowryj
Zobacz blog

bowryj napisała:

dodane: 15-07-2013 23:18

Wyglądają smakowicie,chyba je zrobię ;-)
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 15-07-2013 05:23

Krem Patissiere nie jest budyniem [choćby ze względu na żółtka, które zmieniają bardzo smak], raczej kremem budyniowym, ale można go zwykłym budyniem zastąpić również. No i nie wolno zapomnieć o żelatynie, każdy budyń rozbity blenderem zrobi się rzadki.
Ciasto kupuję gotowe w rolce, jakoś nigdy jeszcze nie chciało mi się bawić z domowym, ale kiedyś na pewno spróbuję [;
 

megabuu

megabuu napisała:

dodane: 14-07-2013 22:19

Czyli krem to taki luźny budyń zmiksowany z twarogiem? A ciasto na rurki kupujesz?
 

agaguska21

agaguska21 napisała:

dodane: 14-07-2013 22:07

no to teraz mi narobiłaś smaku :) również takie robię, jak mam czas. z serkiem mascarpone, pyszności!
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1