0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

lip. 14

Jagodzianka z chmurką

dodane przez: matra dn. 14-07-2013 r.
Jagodzianka z chmurką

Sezon truskawkowy niestety już właściwie za nami, choć w sumie się nimi najadłam, to nie udało mi się upiec zbyt wielu ciast i deserów z ich udziałem. Większość lądowała w koktajlach, lub zjadana była po prostu z jogurtem i syropem z agawy. Teraz mamy już sezon na jagody i może uda mi się tego nie zawalić. Do upieczenia ciasta skłonił mnie zjedzony wczoraj w pracy kawałek ciasta z jagodami właśnie i już dziś rano do domu zawitały dwa litry (:

Większa część wylądowała w zamrażarce, z reszty powstał koktajl i to właśnie ciasto.

Niestety ubolewam, ponieważ upieczone zostało z białej mąki oraz z białego cukru, co zdarza mi się niezmiernie rzadko, a to najlepszy dowód na to, że trzeba się ponownie uzbroić w zapas mąk razowych (:

Przepis pochodzi z bloga Arabeski, z drobną modyfikacją.

 

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:

- 2 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- nieco ponad połowa szklanki cukru

- szczypta soli

- 2 jajka

- 1 szklanka jogurtu greckiego + opcjonalnie odrobina mleka

- 1/4 szklanki płynnego tłuszczu [masła/oleju]

- ok 1 1/2 szklanki jagód

 

Krem:

- 100g mascarpone

- 1/2 szkl cukru pudru

- 3/4 szkl śmietanki kremówki

- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. W oddzielnej misce zmiksować jajka z jogurtem i tłuszczem, a następnie przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste można rozrzedzić je odrobiną mleka. Gotową masę przelać na małą blaszkę, na wierzch wysypać jagody delikatnie dociskając do ciasta, aby nieco się w nim zatopiły. Piec około 40 minut w 200 stopniach.

Przygotować krem. Mascarpone zmiksować dokładnie z cukrem, w oddzielnej misce ubić na sztywno kremówkę, połączyć obie masy w jedną, rozsmarować na ostudzonym cieście.

 

mascarpone, jagody, jagodzianka,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


bombell

bombell napisała:

dodane: 15-07-2013 22:01

Muszę wypróbować - wczoraj uzbierałam słoiczek jagód w lesie i na razie leżą w lodówce, bo żal ruszać ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3