0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

kwi. 29

Sernik potrójnie cytrynowy

dodane przez: matra dn. 29-04-2013 r.
Sernik potrójnie cytrynowy

Smaków cytrynowych ciąg dalszy. Teraz kolej na sernik. Przyznam, że podczas przygotowywania masy na niego byłam nieco zawiedziona, bo ser z cytryną żadną nowością nie jest i smak początkowo był bardzo pospolity. Ot słodki ser, cytrynowy smak i nic ponad to. Jednak z czasem dodawania kolejnych smaków cytrynowych [a łącznie jest ich trzy - lemon curd, skórka i na końcu najlepszy sok cytrynowy] masa nabrała głębi - jest bardzo cytrynowo, kwaskowato, a jednak słodko. Całość jest bardzo delikatna, przyjemnie orzeźwiająca, w sam raz na upalne popołudnie [którego u mnie notabene dziś nie uświadczę, bo pada, ale co tam (; ].
Sernik nie ma konkretnego spodu, jak sama nazwa wskazuje. Za spód robią same ciasteczka, choć można z nich całkowicie zrezygnować. Jest to obojętne, najlepiej robić według własnych upodobań, bo jeśli komuś bardzo zależy, zrobienie spodu ciasteczkowego, orzechowego czy jakiegokolwiek ulubionego nie będzie problemem - wtedy tortownicę najpierw wykładamy spodem, a dopiero później wypełniamy masą.

 

 

SKŁADNIKI

- 500g twarogu
- 200g dowolnego kremowego serka*
- 6 łyżek lemon curd + 2-3 łyżki na polewę >KLIK<
- cukier puder do smaku [proponuję zacząć od 2-3 łyżek]
- skórka z dwóch cytryn
- sok z dwóch cytryn
- 4 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody


Cytryny sparzyć wrzątkiem i wyszorować dokładnie szczoteczką.
W misie umieścić sery, lemon curd, cukier puder oraz skórkę otartą z obu cytryn i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ser oczywiście może być uprzednio zmielony, jeśli komuś chce się bawić z maszynką do mielenia i późniejszym jej czyszczeniem. Jeżeli w serze nadal pozostają drobne grudki, przecedzić całość przez sito.

Z obranych cytryn wycisnąć porządnie sok i odcedzić. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, dokładnie rozmieszać i odczekać chwilę aż napęcznieje, następnie zalać sokiem i wymieszać dokładnie do całkowitego połączenia, przelać do masy serowej i zmiksować mikserem lub trzepaczką.
W tym momencie spróbujcie masy - może być bardzo kwaśna, dlatego cały czas miksując należy dosładzać po trochu do smaku. Sernik ma być słodki, ale ten smak nie może górować nad kwaskowatością cytryn.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 20cm, a spód przykryć ciastkami wpychając je lekko w masę, aby się z nią stopiły.
Ja do tego użyłam biedronkowych Bonitek, kupionych właśnie na spód do innego ciasta. W zamian za inne ciasto upiekłam sernik, ciastka się zjadły i zostało ich siedem - taka ilość idealnie wypełniła spód tortownicy, jednak tych ciastek nie polecam. Nie dość, że ich skład jest przerażający, to jeszcze w smaku czuć tylko tłuszcz, sztuczny aromat orzechów i cukier. Okropieństwo..
Sernik chłodzimy co najmniej 3-4 godziny, lub przez całą noc. Kiedy masa zetnie się na tyle, że będzie stanowiła jednolitą bryłę, delikatnie rozluźniamy obręcz tortownicy, przykrywamy ciasto talerzem, a następnie obracamy o 180 stopni. Polewamy lemon curdem i posypujemy niteczkami ze skórki z cytryny.

 

UWAGI:

* - ja użyłam ricotty, bo jest lżejsza od mascarpone, natomioast w zamian za nią może być albo własnie mascarpone, albo Philadelphia lub zwykły naturalny serek homegenizowany.

 

 

wpis edytowany 2013-04-29 o godz. 21:16:54

ricotta, sernik, ser, lemon, curd, cytryny,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


aagacia

aagacia napisała:

dodane: 29-05-2013 12:37

Na sam widok aż mi ślinka cieknie:) musze wypróbować twój przepis :)
Zapraszam Cie na mojego bloga http:// waniliowapistacja.blogspot.dk/
 

Rage
Zobacz blog

Rage napisała:

dodane: 05-05-2013 11:57

Świetny przepis^^
 

bowryj
Zobacz blog

bowryj napisała:

dodane: 02-05-2013 16:17

świetnie wygląda! Pożyczam przepis ;)
 

bl0ndie
Zobacz blog

bl0ndie napisała:

dodane: 29-04-2013 23:03

Wygląda obłędnie !! Mmm.. wyobrażam sobie jego pyszny smak.
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1