0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

kwi. 29

Spaghetti z awokado

dodane przez: matra dn. 29-04-2013 r.
Spaghetti z awokado

Miłam zrobić tartę z awokado. Miałam ją zrobić w sobotę, następnie w niedzielę.. No właśnie, miałam. Ale szczerze mówiąc na samą myśl o robieniu ciasta kruchego ogarnia mnie taki leń, że nawet wizja zjedzenia dzięki temu smacznej tarty staje się mało przekonująca. Lepiej więc, żeby ktoś to ciasto tak sa mnie wyrobił, bo ja sama to bardzo rzadko.

W zamian za tartę po powrocie z pracy zrobiłam sobie szybkie spaghetti. Jeżeli ktoś nas wcześniej wyręczył z gotowaniem makaronu, to wracając z pracy mamy obiad dosłownie w pięć minut (:

Porcja na jedną osobę, bo jadłam sama.Wykorzystałam jak to widać na zdjęciach tylko pół awokado. Z drugiego planowałam zrobić koktajl, ale.. myślę, że jutro powtórzę swoje spaghetti jeszcze raz (;

 

 

SKŁADNIKI:

- porcja ugotowanego makaronu spaghetti

- pół awokado

- 3-4 połówki suszonych pomidorów

- kilka oliwek [ok 6-7]

- odrobina dowolnego mięsa*

- dwie łyżeczki jogurtu naturalnego

- parmezan, lub inny twardy ser do posypania

- łyżka oliwy z oliwek

 

Awokado przekroić na pół, wydrążyć miąższ ze skórki i zgnieść w miseczce widelce. Dodać pokrojone pomidory oliwki oraz mięso*. W niewielkim rondelku rozgrzać na małym ogniu łyżkę oliwy i przerzucić do niej zawartość miseczki, dodać dwie łyżeczki jogurtu i wymieszać lekko podgrzewając. Następnie dodać odpowiadającą nam ilość makaronu, wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż całość będzie odpowiednio ciepła. Wyłożyć na talerzyk lub do miseczki i posypać parmezanem.

 

UWAGI:

* Początkowo miałam wykorzystać do tego wędzonego łososia, jednak pomidory i oliwki są na tyle aromatyczne, że łosoś jest tu całkowicie zbędny. Proponuję więc ulubioną wędlinę, najlepiej suszoną, franfurterki lub jak w moim przypadku - dwa kabanosy z opakowania Polskich Snaków od Henryka Kani.

 

spaghetti, awokado,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 18-05-2013 11:16

po prostu nie cierpię oliwek, dlatego chciałąbym je czymś zastąpić :) ale kapary to chyba dobry pomysł, dzięki :) dziś robię dla ekipy głodnych przyjaciół :D
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 17-05-2013 17:49

Oliwki mają ostrzejszy smak, więc jeśli wolisz łagodnie to ok, a jeśli chcesz coś z charakterem, to może kapary? [;
 

anaaa22
Zobacz blog

anaaa22 napisała:

dodane: 17-05-2013 16:45

awokado - zdrowe, pyszne i zielone :) jedynie oliwki wyrzucę i może zastąpię je zielonym groszkiem? Zrobię jutro :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0