0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

kwi. 25

Gryczane ciasto z truskawkami skąpane w cytrusach

dodane przez: matra dn. 25-04-2013 r.
Gryczane ciasto z truskawkami skąpane w cytrusach

Nie piekę zbyt wielu ciast, co zresztą widać na blogu. Nie wszystko też co upiekę pokazuje się tutaj, jednak prawda bywa okrutna – poza tym, że wiele wyśmienitych ciast składa się z białej mąki i okrutnych ilości cukru i tłuszczu [tak, zdrowe jest przepyszne i zawsze to będę wałkowała, ale wszystko jest dla ludzi i ja to wszystko też czasem jadam, a największą radość daje pieczenie tych właśnie okrutnie niezdrowych i skomplikowanych ciast], to problem leży też w drugim miejscu – w moim domu ostro ograniczono spożycie cukru z pewnych przyczyn i albo nie miałby tego kto jeść, albo ciasto stałoby z tydzień.

Zwykłym biszkoptem czy ciastem na oleju się nie zadowolę. Jest to zjem, ale szczyt moich umiejętności kulinarnych leży już nieco dalej niż dziesięć lat temu, ale z przyczyn nie do końca zależnych ode mnie.. Jest jak jest. Z jednej strony nie narzekam, z drugiej zaś z utęsknieniem wspominam czasy ciast z różnorodnymi masami, bitą śmietaną czy kajmakiem. Cóż, było minęło, a tymczasem..

W nawiązaniu do poprzedniego wpisu – zakupy wciąż nie zrobione. Miałam je zrobić w drodze powrotnej do domu, jednak tak to jest, kiedy pracuje się z urwaniem głowy. Zostałam więc z kilkoma totalnie niepasującymi do siebie składnikami, a dziś miałam wyjątkową ochotę na coś mniej zdrowego i bardziej słodkiego. Opcja odpada więc na inny dzień, a ja zmodyfikowałam po swojemu ciasto sprzed kilku tygodni >KLIK<

SKŁADNIKI:

- 3 jajka

- 2/3 szklanki brązowego cukru [w tą ilość wchodzi też opakowanie cukru waniliowego]

- 3/4 szklanki oleju

- 2 łyżeczki pasty waniliowej

- 175g mąki gryczanej*

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 150g truskawek, umytych i pokrojonych

POLEWA

- sok wyciśnięty z jednej cytryny

- łyżeczka lub dwie startej skórki z pomarańczy [ale może być też użyta wcześniej cytryna lub limonka]

- cukier puder do smaku**

- garść płatków migdałowych

 

Zaczynam od cukru, który mielę w młynku do mielenia kawy. Nie jest to konieczne, jednak brązowy cukier po zmieleniu uwalnia wspaniały zapach i smak. W ilości 2/3 szklanki cukru [u mnie wyszło nieco mniej i dobrze] znalazła się też kopiasta łyżka ciemnego muscovado.

Tak przygotowany cukier miksuję z jajkami na jednolitą masę, dolewając następnie olej oraz pastę waniliową.

Do gotowej masy wsypuję mąkę z proszkiem i solą, mieszam delikatnie do połączenia się składników, a następnie dalej miksuję, żeby rozbić resztę grudek. Następnie wrzucam pokrojone truskawki i mieszam – na tyle delikatnie, aby nie rozgnieść owoców, jednak wystarczająco stanowczo, aby całość dobrze została oblepiona przez ciasto. Jeżeli kilka owoców się rozgniecie tym lepiej – smak truskawek lepiej się rozejdzie.

Sama zastanawiałam się, czy jak w wersji z kiwi, nie zmiksować kilku, ale jednak zrobiłam tak jak w opisie.

Gotowe ciasto przelać do niewielkiej keksówki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie przywiera zbyt mocno, dlatego jeśli foremka jest sylikonowa, wystarczy tylko lekko natłuścić.

Piec ok 45 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka.

 

Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy cytrusowy poncz. Do soku wyciśniętego z cytryny wetrzeć skórkę z pomarańczy, robiąc to najlepiej przez folię gospodarczą. Wymieszać dokładnie do uzyskania w miarę jednolitego płynu, następnie po odrobinie dosładzać cukrem, tak, aby kwas nie powodował grymasu, ale też żeby nie przesłodzić – smak musi być zdecydowany.

Migdały wysypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć do lekkiego zrumienienia uważając, aby ich nie przypalić.

Upieczone ciasto nakłuwać cienki patyczkiem [świetnie sprawdzają się szpilki do rolad] a następnie zalewać każdy otwór sokiem. Nie będzie to zbytnio trudne gdyż jak widać – ciasto pęka w wielu miejscach dając nam pole do popisu. Wilgotne ciasto posypać uprażonymi migdałami.

 

UWAGI:

* - nie wszędzie to piszę, ale mąką gryczaną oczywiście można zamienić na inną, jednak w zależności od grubości przemiału każda mąka potrzebuje mniej - dla mniejszego i więcej dla większego przemiału ilości płynów.

** - cukier jakiego użyłam do soku to także brązowy cukier puder. kompletnie nie ma porównania w smaku pomiędzy tym, a białym cukrem.

- jeżeli zdecydujesz się polać ciasto czekoladą, także polecam robić to nakłuwając ciasto i zalewając powstałe dziurki. Czekolada dostanie się do środka (:

wpis edytowany 2013-05-06 o godz. 18:23:49

ciasto, gryczane, truskawki, cytrynowe, truskawkowe, cytryny,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


jarmulka_

jarmulka_ napisała:

dodane: 26-04-2013 23:54

Ach no Siostra! z nieba mi spadłaś z tym przepisem, bo ja mam zamiar właśnie upiec jakieś ciasto z truskawkami i ciemną mąką:)
 

jarmulka_

jarmulka_ napisała:

dodane: 26-04-2013 07:53

Ach no Siostra! z nieba mi spadłaś z tym przepisem, bo ja mam zamiar właśnie upiec jakieś ciasto z truskawkami i ciemną mąką:)
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 26-04-2013 05:42

Warto też wspomnieć, że to słodko-kwaśne ciasto w tej wersji jest nieco bardziej kwaskowate, dlatego, jeśli zależy Wam na smaku bardziej słodkim niż orzeźwiającym lepiej dodać więcej cukru - do ciasta lub syropu.
No chyba, że ciasto jest robione pod koniec sezonu na truskawki, kiedy te zawierają same w sobie więcej cukru. Moje jest robione niestety z importowanych truskawek, za którymi nie przepadam, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.. (;
 

ArtG
Zobacz blog

ArtG napisała:

dodane: 26-04-2013 01:35

Mniam!
 

ewelinka2689
Zobacz blog

ewelinka2689 napisała:

dodane: 25-04-2013 22:41

Świetny przepis;) Muszę koniecznie spróbować
 

monyku
Zobacz blog

monyku napisała:

dodane: 25-04-2013 21:59

oooh chyba bym zjadła wszystko na raz!
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 25-04-2013 20:24

bardzo ciekawy przepis, napewno wypróbuję:)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1