0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

mar. 31

Gryczane ciasto z kiwi

dodane przez: matra dn. 31-03-2013 r.
Gryczane ciasto z kiwi

Chyba jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z kiwi. W sumie trochę to dziwne, bo kiwi uwielbiam, a mimo to, nigdy nie szukałam przepisu na jego zastosowanie w ciastach. Może dlatego, że zazwyczaj zadowalało mnie zjedzenie łyżeczką samego kiwi lub popijanie w postaci smoothie z bananem i sokiem jabłkowym.. W każdym razie kiedy pewnego dnia trafiłam na ten przepis >KILK< wiedziałam, że muszę wypróbować. Uwielbiam ciasta mokre i ucierane, a te na oleju są dodatkowo jeszcze bardziej wilgotne i na dłużej zachowują swoją świeżość. Dodając do tego mąkę razową, jestem już kompletnie w siódmym niebie.



SKŁADNIKI:

3 jajka
niecała szklanka cukru [u mnie coś ponad 2/3 w tym całe opakowanie cukru wanilinowego]
3/4 szklanki oleju rzepakowego
niecała łyżka pasty waniliowej
175g mąki - u mnie gryczana drobnomielona, choć podstawa była na białej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

3 owoce kiwi

opcjonalnie bułka tarta/otręby/zarodki do wysypania formy


Jajka ubić z cukrami na puszystą jasną masę, dolać olej i pastę waniliową, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia i dalej miksować. Dodać jedno z dwóch obranych i pokrojonych w kostkę owoców kiwi [właściwie zamiast się męczyć z obieraniem, wystarczy przekroić owoce na pół i wydrążyć dokładnie łyżką] i zmiksować. Jeśli chcemy zrobić to dokładnie, wygodniej będzie użyć blendera. Drugi owoc kiwi wrzucić do gotowej masy i już bez miksowania wymieszać łyżką.
Gotową masę wlać do niewielkiej keksówki uprzednio natłuszczonej olejem i wysypanej - u mnie zarodkami. Piec ok 50 minut w 175 stopniach.

Jeśli chodzi o polewę - ja niestety trochę się przy cieście spieszyłam i pokarało mnie. Miało być czekoladowe ganache, ale w końcu zamiast wlewać czekoladę do ubitej śmietany polałam ciasto czekoladą z nieubitą śmietaną i teraz strasznie żałuję. Następnym razem będzie wszystko od początku do końca na spokojnie, bo warto, choć oczywiście sama czekolada, a tu połączenie dwóch czekolad też smakuje i to jeszcze jak! :D
 

 

Zapewne w większości miast dziś piękna wiosenna zima, u mnie biało tak, jak to rzadko bywało zimą, aż strach pomyśleć o ponownym wczesnym wstawaniu i brnięciu do pracy w zaspach śniegu. Modlę się tylko wciąż o odrobinę ciepłej pogody, o chociaż wiosenną kurtkę, ale jak widać na nic moje modły, oby choć do końca kwietnia zima minęła..

Tymczasem życzę wszystkim Wesołych Świąt i przesyłam świątecznego zajączka - jak najbardziej adekwatnego do dzisiejszej świątecznej aury (:



i cóż, nie ma co się oszukiwać. zajączek nie unika aparatu tylko wtedy, kiedy ma wazniejsze sprawy na głowie:

wpis edytowany 2013-04-25 o godz. 16:30:40

ciasto, gryczane, czekolada, kiwi, wielkanoc,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


kokosowy_smak

kokosowy_smak napisała:

dodane: 31-03-2013 14:23

wygląda przepysznie !
 

martischa

martischa napisała:

dodane: 31-03-2013 13:37

o matko, jak ja kocham kiwi.
jak wszystkie Twoje wypieki - wygląda smakowicie :)
No i Boni
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 31-03-2013 13:05

Dziękuję (:
Używam pasty Madagascar Bourbon Nielsen. Jest szeroko dostępna w internecie, a swoją kupuję w Piotrze i Pawle [ok 33-34zł za 118 ml] i szczerze polecam. Jest też ekstrakt waniliowy i migdałowy, coś zupełnie innego niż tłuste olejki dostępne w sklepach.
No i polecam przejrzenie sobie ekstraktów na amus.pl/40-ekstrakty- . Pasta jest tam akurat chwilowo niedostępna, ale można znaleźć wiele innych ciekawych rzeczy do wypieków i nie tylko (;
 

Zuosnica

Zuosnica napisała:

dodane: 31-03-2013 12:52

Jakiej pasty waniliowej używasz? Piękne robisz zdjęcia!:) Radosnych Świąt;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1