0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

mar. 11

Szybki makaron z pesto

dodane przez: matra dn. 11-03-2013 r.
Szybki makaron z pesto

Pesto. Łatwo przyszło, łatwo poszło, zwłaszcza zważywszy na ilość jaka wyszła z poprzednio podanych proporcji >KLIK<. No i smak, który przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Stety niestety kupne pesto może się schować, bo jak można nazywać pesto coś, co ma naście procent orzechów i aż 1% czosnku? W dodatku coś, co jest na najtańszym oleju słonecznikowym?

Innego niestety nie uświadczyłam.

 

Tak czy siak - jedna taka mała porcja nasyciła dwie osoby. Szybko, a nawet bardzo szybko i zaraz już trzeba robić nowe... (;

 

 

SKŁADNIKI:

- makaron - ilość dowolna [u mnie durum, choć preferuję jednak ciemniejszy makaron]

- całe pesto z tego przepisu >KLIK<

- ok 100g dowolnej surowej suszonej szynki

- dwie łyżeczki kwaśnej śmietany

- sezam do posypania

- opcjonalnie oliwki - tutaj ich brak, ale jak najbardziej pasują, sprawdzone (:

 

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Na patelni teflonowej rozgrzać odrobinę oleju wytrąconego z pesto, lekko podsmażyć pokrojoną wcześniej w plasterki szynkę, dodać pokrojone w plastry oliwki i resztę pesto, podgrzać.

Gotowym sosem polać makaron, lub wymieszać całość już na patelni. Posypać sezamem.

Jej, potrawa jest tak prosta, że wciąż się zastanawiałam czy podawać na nią przepis, choć często najlepsze przepisy to najprostsze przepisy. Myślę, że warto wypróbować. Właśnie z użyciem dobrego domowego pesto.

 

wpis edytowany 2013-03-12 o godz. 19:57:58

makaron, domowe, sezam, pesto,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 12-03-2013 20:00

No jasne, dzięki (;
W moim mieście niestety znalezienie dobrego parmezanu graniczy z cudem, chyba, że na tygodniach tematycznych Lidla, albo tarty.
Ale w sumie pomysł z posypaniem tartym parmezanem jest całkiem niezły, choć z sezamu nie zrezygnuję (:
 

Zuosnica

Zuosnica napisała:

dodane: 12-03-2013 17:41

Napisałaś posypujemy słonecznikiem zamiast sezamem:)

My do tego dania wykorzystujemy zwykłe tagliatelle i posypujemy parmezanem:) Pychotka i do tego błyskawiczna!:)
 

adulus81
Zobacz blog

adulus81 napisała:

dodane: 11-03-2013 16:45

Moje ulubione
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1