0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

luty 21

Tarta razowa z grzybami i żebrzącym psem

dodane przez: matra dn. 21-02-2013 r.
Tarta razowa z grzybami i żebrzącym psem

Tym razem dla odmiany tarta upieczona przez moją Mamę. Standardowo pyszne, delikatne kruche ciasto razowe w połączeniu z leśnymi grzybami. Te niezawsze mi podchodzą [chyba, że w postaci świątecznej zupy z grzankami!], dlatego nie byłam pewna co do smaku, ale szybko zmieniłam zdanie. Jest rewelacyjna i żałuję, że mogłam zmieścić tylko jeden mały kawałek.

No i .. nie obyło się też jak przy każdym posiłku bez psa, który wciąż jest głodny i wciąż by chciał (:

SKŁADNIKI:

ciasto:

szklanka mąki najlepiej razowej [u mnie gryczana niewiadomego typu, prawdopodobnie sitkowa]

pół kostki zimnego masła

1 jajko

dowolne zioła do smaku [u mnie tymianek] - dodajemy je do każdego niesłodkiego ciasta kruchego, niesamowicie podnoszą smak

2-3 łyżki chłodnej wody, zależnie od potrzeb

ok 1/2 łyżeczki soli

 

nadzienie:

pół kilo dowolnych grzybów

1 niewielka cebula

2 jajka

ok 100ml śmietany 10%

sól i pieprz

żółty ser, ilość dowolna [dla urozmaicenia i podniesienia smaku można dorzucić odrobinę sera pleśniowego]

 

 

Na stolnicę wysypać mąkę, sól i zioła. Posiekać nożem razem z masłem na względnie jednolity pył [można pod koniec pomóc sobie rozcierając większe grudy pomiędzy opuszkami palców tak, aby zbytnio nie rozgrzać masła w dłoniach], utworzyć niewielki dołek, wlać do środka jajko i zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt suche i będzie się kruszyło, pomagać sobie odrobiną chłodnej wody, jeśli zaś zbyt lepki, podsypywać stolnicę odrobiną mąki.

Gotowe ciasto można utoczyć w kulę, owinąć folią gospodarczą i schłodzić w lodówce, jedynak my tego nie robimy - i też się udaje.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki można uprzednio natłuścić, ale zawartość masła w cieście sprawi, że samo w sobie będzie ono tłuste, więc nie powinno przywierać.

Wyłożyć dno i boki tortownicy ciastem [polecam robić to przez folię gospodarczą], ponakłuwać spód gęsto widelcem i podpiec w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

Grzyby obsmażyć razem z pokrojoną cebulą na odrobinie masła. Zdjąć z ognia. Smietanę rozmieszać z jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem i zalać grzyby, wymieszać

Całość wylać na podpieczony spód z ciasta. Ser setrzeć na tarce, posypać masę grzybową i lekko zamieszać widelcem tak, aby ser się zanurzył w masie, ale wciąż pozostawał na wierzchu.

Zapiekać ok 15 minut .

 

wpis edytowany 2013-02-21 o godz. 16:11:25

tarta, razowa, grzyby,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


angua79

angua79 napisała:

dodane: 22-02-2013 16:34

Ja już się uodporniłam na psie spojrzenia tego typu :D
dobry patent z tym podpieczeniem spodu, zwykle tego nie robiłam i ciasto od nadzienia mi się nie dopiekało.
 

martischa

martischa napisała:

dodane: 21-02-2013 23:57

zdjęcie ładne :P Tarty bym nie zjadła bo wiesz ... grzyby :D
Ale Boni wymiata :D Mądra psinka
 

Natalia259
Zobacz blog

Natalia259 napisała:

dodane: 21-02-2013 17:50

Pieseek! :D
Tarta wygląda genialnie! Na pewno smakuje jeszcze lepiej :D
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 21-02-2013 16:59

Pewnie i tak, ale to już jest tak stare mięso, że raczej nie chciałby go tykać :D
 

umarloczek

umarloczek napisała:

dodane: 21-02-2013 16:57

Chińczyk wziąłby ten tytuł na serio.
 

Midori
Zobacz blog

Midori napisała:

dodane: 21-02-2013 16:37

też mam amstaffa, nawet kolor sierści ma taki sam :P tarta wygląda pycha :D
 

olguskax
Zobacz blog

olguskax napisała:

dodane: 21-02-2013 16:10

haha mam ten sam widok codziennie :D
i nawet pies prawie taki sam, hehe ;)
ozdrawiam i smacznego ! :))
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0