0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

luty 20

Odrywaniec cynamonowy

dodane przez: matra dn. 20-02-2013 r.
Odrywaniec cynamonowy

O odrywańcu cynamonowym pisałam przy okazji tego wpisu >KLIK<.Przyznam, że chodził mi on po głowie już jakiś czas, aż w końcu przyszła okazja i .. rozsmakowaliśmy się. Wygląda pysznia, smakuje pysznie - po prostu pyszny i już.

Następna wersja, pewnie w przyszłym tygodniu będzie cytrynowa dla odmiany i szczerze mówiąc już się nie mogę doczekać jak całość będzie smakowała w odświeżonej wersji,

Przepis pochodzi z bloga Przystole.blox.pl. Wprawdzie nie lubię wrzucać przepisów bez modyfikacji, ale.. co tu modyfikować? Nie ma co, bo jest tak fantastycznie (:

 

SKŁADNIKI:

ciasto:

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej

25g świezych drożdży

1 łyżeczka cukru

60g roztopionego i ostudzonego masła

1/3 szklanki letniego mleka

1/4 szklanki letniej wody

2 jajka

szczypta soli

 

nadzienie:

1/2-3/4 szklanki cukru kryształu

2 łyżeczki mielonego cynamonu

50g roztopionego masła

 

Przygotowanie ciasta:
do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i polać letnim mlekiem. Palcami rozgnieść drożdże z mlekiem i cukrem tak, żeby otrzymać rozczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn "ruszył".

Kiedy zaczyn podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić ciasto (można mikserem). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 51x31 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Tak przygotowane ciasto pokroić na 6 równych pasków i ułożyć je jeden na drugim stroną z cukrem do góry. Tak ułożone plastry znów pokroić na 6 części.

Formę keksową o wymiarach 35x12 cm (mierzone u góry) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej pionowo kwadraty ciasta.
Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30-35 minut, do zezłocenia.

 

ciasto, drożdżowe, cynamonowe, do odrywania, odrywaniec, cynamonowy,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


martischa

martischa napisała:

dodane: 21-02-2013 23:57

jak ja kocham cynamon :D
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 20-02-2013 20:42

bardzo ciekawy przepis:)
 

just3
Zobacz blog

just3 napisała:

dodane: 20-02-2013 19:52

mmmm cynammon! narobilas smaku ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0