0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

luty 03

Jabłkowe muffinki z cynamonową polewą

dodane przez: matra dn. 03-02-2013 r.
Jabłkowe muffinki z cynamonową polewą

Dziś ostatni dzień siedzenia w domu. Po dwóch tygodniach przerwy od pracy najwyższy czas wrócić. Z wielką niechęcią, ale mus to mus. Tak więc na umilenie sobie pierwszego dnia po powrocie wybrałam muffiny – w wersji razowej rzecz jasna a także w wersji XXL – zastąpi jeden posiłek dość konkretnie (:

A że ostatnio notorycznie zajadam się jabłkami to i muffiny będą jabłkowe. Z pyszną chrupiącą cynamonową skorupką (:

 

SUCHE:

 

1,5 szklanki mąki [u mnie w proporcjach szklanka orkiszowej, pół szklanki gryczanej]

1/3 szklanki cukru*

garść dowolnych otrębów

1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej

1 spora łyżeczka cynamonu

1 spora łyżeczka proszku do pieczenia

1 spora łyżeczka sody

szczypta soli [o której ja zapomniałam tym razem, ale polecam dodawać mimo wszystko]

 

 

MOKRE:

 

1 łyżka cukru dark muscovado*

3-4 łyżki oleju

1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki/kefiru**

1 jajko

2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kostkę

 

POLEWA:

 

1/3 szklanki cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

 

 

Suche składniki wymieszać w oddzielnej misce.

W drugim naczyniu rozetrzeć łyżką cukier muscovado z olejem, zmieszać porządnie z jajkiem. Dodać jogurt, wymieszać całość na jednolitą masę. Można mikserem lub dla leniwych - łyżką. Też wyjdzie ładnie (;

Do mokrych składników wmieszać drobno pokrojone jabłko z uprzednio wyciętymi gniazdami. Obrane lub nie - u mnie obrane.

Wymieszać zawartość obu naczyń, przełożyć do dołków w formie.

 

W międzyczasie przygotować polewę.

Moje proporcje pochodzą z przepisu na cynamonowy chlebek odrywany [poezja - polecam!]. Na całość wychodzi 1/2-1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu i 50g roztopionego masła.

Z racji tego, że nie potrzebowałam aż takiej ilości ucięłam proporcje do powyższych, ale w razie czego można je zmieniać dowolnie.

W oryginale taką polewą smarujemy ciasto drożdżowe, bardziej zbite. Najpierw całość smarujemy roztopionym masłem, a następnie posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ja tym razem zrobiłam nieco na odwrót, ponieważ wymieszałam i stopiłam wszystko razem, a następnie rozlałam przed upieczeniem na każdej muffince osobno.

 

 

Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach.

 

 

UWAGI:

*W składnikach suchych znajduje się 1/3 szklanki cukru. Jeżeli nie zamierzamy dodawać muscovado można zwiększyć ilość cukru do 1/2 szklanki. Wtedy mokre składniki mieszamy o prostu wszystkie razem bez dodatkowego słodzenia.

**W lodówce miałam tylko jogurt grecki. Żeby ciasto nie wyszło zbyt gęste dałam ok 3/4 szklanki jogurtu i resztę uzupełniłam chudym mlekiem i wymieszałam rózgą na jednolitą masę.

Jeśli ciasto podczas mieszania składników suchych z mokrymi jest nieco za gęste, polecam dolać na oko odrobinę mleka, żeby muffinki nie wyszły zbyt suche.

Ja swoje muffiny robiłam w formie do texas muffin, która ma powłokę non stick. Powłoka dobrze się sprawowała aż do dziś – muffiny nieco przywierają i jeżeli ktoś nie ma ochoty dawać im wystarczająco dużo czasu przed wyjęciem z blaszki, lepiej upiec w papilotkach.

 

wpis edytowany 2013-02-03 o godz. 18:06:06

muffinki, texas, muffin, jabłkowe, cynamon,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 16-02-2013 14:05

zrób se! :P
 

martischa

martischa napisała:

dodane: 16-02-2013 13:31

zjadłabym :D
 

malaga101
Zobacz blog

malaga101 napisała:

dodane: 03-02-2013 21:32

wiesz ja to nic ale mój nie tknie razowego pieczywa więc i tutaj marne szanse
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 03-02-2013 18:16

Oczywiście możesz spróbować. Moje mąki są razowe ale dosyć drobno mielone, więc biała powinna zachowywać się podobnie. Mimo wszystko z całego serca polecam zakup razowej mąki w sklepie ze zdrową żywnością, bo niebo a ziemia (:
A otręby dodałam gratis bo jakaś resztka opakowania mi się podczas pieczenia przypałętała pod ręce (;
 

malaga101
Zobacz blog

malaga101 napisała:

dodane: 03-02-2013 18:11

można w wersji ze zwykłej mąki je zrobić? i bez otrębów?
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1