0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

lis. 16

Ciastko bananowe w 5 minut

dodane przez: matra dn. 16-11-2012 r.
Ciastko bananowe w 5 minut

Dzień wolny od pracy, a więc z możliwością zagospodarowania go w całości pod siebie. Niestety nie udało mi się zrealizować wszystkich planów, doba jest jednak za krótka. Czeka na mnie jeszcze m.in. do odczyszczenia i niewielkiej renowacji stare lustro wytargane przez mojego lubego, ale przynajmniej udało mi się skończyć malować kolejną torbę na zamówienie. Także nie jest źle (;

No i że w międzyczasie fajnie było coś przegryźć, a dzisiejszy dzień zdecydowanie nie był z nastawieniem na siedzenie w kuchni wyszperałam z przepisów takie oto ciastko, a jeszcze w lodówce znalazłam żółtko, które zostało mi do wykorzystania po niedawno pieczonych florentynkach. Nie wiem skąd mam ten przepis, ale właściwie i tak zmodyfikowałam go po swojemu. 

Jak to z mikrofalówki - nieco gąbczaste, ale do tego dosyć mokre i - jak dla mnie niestety, bo nie dojadłam - okrutnie słodkie. Przy następnym pieczeniu zapamiętam, żeby dodać mniej cukru, chyba najlepiej o połowę.

Do tej pory robiłam jedynie w mikrofalówce ciastko czekoladowe. Wszystkim, których zniechęciło takie właśnie najzwyklejsze ciastko swoją gąbczastą konsystencją mogę z całym sercem polecić tą propozycę, bo bije inne na głowę! (:

Składników starcza na jedną dużą porcję, lub dwie niewielkie.

 

SKŁADNIKI:

 

1/3 szklanki mąki tortowej [kusiło mnie, żeby dodać orkiszowej, ale mogło być nieco za ciężkie, więc przeżyłam jakoś tą białą mąkę (; ]

1/4 szklanki cukru brązowego - ZA DUŻO!

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/8 łyżeczki cynamonu 

szczypta soli

3/4 przejrzałego banana 

1 łyżka oleju

 1 łyżka jogurtu naturalnego

 1 żółtko dużego jaja

 1 łyżeczka pasty waniliowej

1 kostka gorzkiej czkolady opcjonalnie

 

POLEWA:

2-3 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego [np pół na pół zwykłego z greckim]

1 łyżeczka pasty waniliowej

cukier puder do smaku

 

+ kilka plasterków banana

 

 

W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dorzucić posiekaną drobno kostkę czekolady. W drugiej misce rozgnieść dokładnie widelcem banana, wmieszać żółtko, olej, jogurt i pastę. 

Wymieszać dokładnie składniki obu misek, ciasto musi być w miarę jednolite, bez grudek, jak w przypadku muffinek.

Przelać do kubka, kokilek lub innego niewielkiego żaroodpornego naczynia. Ja użyłam dwóch kokilek. Piec w mikrofalówce na najwyższej mocy 2,5-3 minuty. 

W moim przypadku było to 100W i niewiele ponad trzy minuty. 

 

Składniki na polewę zmieszać ruzgą na jednolitą masę. Dobrze, jogurt będzie ledwo wyjęty z lodówki tak, aby polewa była nieco chłodna.

 

Przed wyjęciem z formy oddzielić ciasto od jej krawędzi patyczkiem drewnianym. Można też podawać od razu z formy, myślę, że tak nawet prezentuje się nieco lepiej przez swoją gąbczastą strukturę (;

Podawać z ciepłe z plasterkami banana i polane chłodną polewą. 

 

wpis edytowany 2012-11-16 o godz. 16:44:09

ciastko, bananowe, z mikrofalówki,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 05-12-2012 06:44

Piotr i Paweł z Sferze II, albo internet. Ale trza tego nawalić do deserów, żeby było czuć, bloggerki się tym podniecają, że wystarczy łyżeczkę dać i zmienia smak blablabla, klawiatura jest cierpliwa..
33zł za ok 118ml zdaje się, to ta dokładnie: amus.pl/product.php?id_product=252

Natomiast rewelacyjnie podnosi smak słodkiego sosu jogurtowego czy twarogu jako dodatek do naleśników czy pancakesów [ostatnio gryczane z takim serkiem zrobiłam + syrop z agawy i wyszło rewelacyjnie].
 

martischa

martischa napisała:

dodane: 04-12-2012 21:23

haha wódkę to jeszcze wypijemy w najbliższym czasie mam nadzieję :D

mam pytanie - co to jest pasta waniliowa, tzn. skąd ją bierzesz?
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 24-11-2012 20:54

No, wyrównaj sobie kaloryczne straty za tą wódkę, cośmy jej dzisiaj nie wychlały |:
 

martischa

martischa napisała:

dodane: 24-11-2012 19:34

oo i to sobie jutro po hardcorze na uczelni zrobię na odstresowanie :D
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
4