0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

lis. 03

Jajka na cieście francuskim

dodane przez: matra dn. 03-11-2012 r.
Jajka na cieście francuskim

Jakoś tak wciąż mi było nie po drodze do tej zapiekanki, chyba przede wszystkim brak czasu, mimo, że jej przygotowanie trwa zaledwie chwilę. Na szczęście przyszedł długi weekend, wykorzystałam chłopa swego do testowania i sama też skosztowałam i cóż.. Następnym razem zapiekanki będą dwie i swoją porcją się na pewno nie podzielę (;

 

 

SKŁADNIKI (na 1 porcję):

1/3 rolki ciasta francuskiego

łyżka startego cheddara lub innego twardego sera

2-3 łyżeczki jogurtu greckiego lub zwykłego

dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej

dwa małe jajka

ulubione przyprawy

 

PROPOZYCJA I - jajko z mocno ściętym żółtkiem:

Boki ciasta pozawijać do wewnątrz tak, aby utworzyć wyższy rant. Można też poodcinać wąskie pasy ciasta i poukładać je na plastrze ciasta lekko dociskając. Ważne po prostu, żeby brzegi nie były zbyt płytkie. 

Starty ser wymieszać z jogurtem i rozsmarować po wewnętrznej części ciasta, a następnie ułożyć na nim szynkę. Jajka wbijać pojedynszo do filiżanki, a następnie ostrożnie przelać na zapiekankę. Jeśli jajka mamy duże, można ułożyć po przeciwległych stronach same żółtka, a następnie wylać odpowiadającą nam część białka. Resztą można posmarować ranty zapiekanki. Posypać całość ulubionymi przyprawami [w moim przypadku było to oregano]. Zdecydowanie odradzam dosalanie jajka, ponieważ sama szynka jest już wystarczająco słona.

Piec 20 minut w 200 stopniach.

 

PROPOZYCJA II - jajko z płynnm żółtkiem:

Przygotować ranty ciasta tak samo jak w propozycji pierwszej. Podpiec całość przez około 10 minut w 200 stopniach. Jeśli ciasto się wybrzuszyło, przekłuć delikatnie patyczkiem, wygładzić sam środek. Przygotować resztę jak w propozycji pierwszej, piec kolejne 10 minut w 200 stopniach, do ścięcia białka, ale nie żółtka.

 

Ja wybrałam opcję pierwszą, ponieważ chłop mój nie znosi płynnego żółtka, ale sama dla siebie następnym razem zdecydowanie wybiorę opcję drugą.

 

wpis edytowany 2012-11-03 o godz. 16:06:46

ciasto, francuskie, cheddar, zapiekanka, jajka, szynka, szwarcwaldzka,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


basicora

basicora napisała:

dodane: 03-11-2012 10:58

mniam ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3