0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

paź. 29

Domowe masło orzechowe

dodane przez: matra dn. 29-10-2012 r.
Domowe masło orzechowe

 

Przepis na domowe masło orzechowe jest tak banalny, że zastanawiałam się, czy jest sens umieszczania go tutaj, ale może komuś się jednak przyda. No i zamieszczam na prośbę 19martad87

Powód, dla którego warto zrobić masło orzechowe samemu jest prosty - same korzyści. Jest tańsze, lżejsze i bez utwardzaczy takich jak skrobia. Bo po co nam skrobia?

 

To, czego potrzebujemy przede wszystkim to najlepiej maszynka do mielenia mięsa, lub blender z pojemnikiem i nakładką z otrzami. Można też użyć do tego malaksera, lub jak w moim przypadku - wyciskarki.

Maszynką do mielenia mięsa orzechy mieliłam 6-7 razy, w blenderze wychodziło to na.. szczerze mówiąc nie pamiętam ile czasu, jednak wszystko zależy od mocy urządzenia oraz ilości orzechów, zaś wyciskarka mieli orzechy po trzy razy i tyle wystarcza, a czyści się ją łatwiej niż maszynkę do mielenia mięsa (;

Orzechy oczywiście mielimy do uzyskania zadowalającej nas konsystencji, im więcej razy zmielimy, tym masa będzie bardziej jednolita, to oczywiście. Tutaj nie ma reguł

 

Co dalej - orzechy kupuję pakowane po 100 gram, paczka kosztuje ok 1,60 za niesolone [STILA] lub 1,19 za solone [TESCO]. Jeśtli nie takie, wybieram orzechy z Biedronki - tu ceny nie podam, bo nie kupowałam ich dosyć dawno.

Powiem tyle, że różnicy nie widać, na pewno nie warto wybierać droższych orzechów z FELIXa na przykład, ponieważ tutaj płacimy za markę. 380g takich orzechów u mnie w Kauflandzie kosztuje 11zł. Za 300g masła domowego płacę więc maksymalnie 5zł, więc za kolejne 80g masła do wyrównania musiałabym dołożyć 6zł (:

Podobnie jest zresztą z m&m'sami, które za 400g kosztują średnio 7-8zł - w Biedronce nie firmowe i bez znaczka M&M kosztują 4zł. Smak taki sam, a śmieci porównywalne. Do tego przynajmniej mamy świadomość, że przy produkcji nikt nie testował brutalnie niczego na zwierzętach, co robi proucent M&M'sów - MARS, ale nie o tym mowa.

 

Skoro mamy orzechy, wystarczy je tylko zmielić i gotowe. Orzechów solonych nie dosalam, orzechy niesolone solę płaską łyżeczką od kawy na gramaturę 300g, ale i tu nie ma reguł - solimy niewielką ilością, mieszamy, odstawiamy na chwilę, żeby sól się wchłonęła i jeśli nam mało - solimy dalej.

Jeśli masło jest zbyt suche, można dodać odrobinę oleju lub masła, można dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu - kupne masło orzechowe jest przecież dosładzane.

Ja dodaję tylko sól, ponieważ sam smak orzechów całkowicie mi wystarcza i mam świadomosć, że nie dodaję kolejnych kalorii. Ogólnie jestem osobą starającą omijać wszelkie mniej zdrowe/tuczące dodatki [oczywiście nie zawsze! (: ], dlatego takie mi wystarcza.

 

Wszystko, dosłownie wszystko jest tu kwestią smaku, wystarczy tylko zmielić orzechy i bawić się smakiem.

 


Na końcu dodam jeszcze trochę zapomniane zrobione na szybko zdjęcia orzeszków, których użyłam. Tak ot, żeby nie było niejasności (; Razem z nimi zmiksowałam 500g orzeszków z Lidla [6zł za pół kilo].

wpis edytowany 2013-08-03 o godz. 19:40:03

domowe, masło, orzechowe,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Evans18

Evans18 napisała:

dodane: 30-10-2012 23:28

aaaaaa matra kocham Cię, jutro lecę po kilo orzechów!
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 29-10-2012 20:33

Dokładnie tak.
Tzn małe sprostowanie, bo nie wiem, czy o tym pisałam - masło orzechowe jadłam ostatni raz za dzieciaka, takie kupne, więc nie wiem na ile smak jest zbliżony, ale wszystkim, którzy toto jedli smakowało, więc wnioskuję, że jest godne uwagi (;
A tak na poważnie - to jest sama najzdrowsza podstawa, to jak zostanie ona potem doprawiona [cukrem, miodem czy innym słodem], to już potem tylko kwestia smaku (;
 

Zuosnica

Zuosnica napisała:

dodane: 29-10-2012 19:53

To wszystko? Zmielić, ewentualnie posolić i koniec?
 

jalubiehardcorex33
Zobacz blog

jalubiehardcorex33 napisała:

dodane: 29-10-2012 19:47

Akurat mam 8kg orzechow, ktore zbieralam na zawody z wiewiorkami:-)
ten przepis tez wykorzystam;-)
 

vaniliowaaa
Zobacz blog

vaniliowaaa napisała:

dodane: 29-10-2012 19:34

super, na pewno wypróbuję :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2