0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Kulinarna Rupieciarnia

blogi.szafa.pl/ /matra

paź. 13

Buchta drożdżowa razy dwa z cynamonową glazurą

dodane przez: matra dn. 13-10-2012 r.
Buchta drożdżowa razy dwa z cynamonową glazurą

To chyba jedyna forma ciasta drożdżowego, któe toleruję w 100% i chyba jedyna potrawa, w której rodzynki jestem w stanie przełknąć.

Zazwyczaj robione z normalnej mąki, z rodzynkami, czekoladą lub puste - bez znaczenia, zawsze smakuje tak samo rewelacyjnie, zwłaszcza ze szklanką mleka i miodem lub czekoladą dla rozpusty <:

Tym razem jednak powstała i druga wersja - z mąki razowej. Całe wykonanie takie samo, a jedynie mąka inna i co za tym idzie - kolejny nowy smak. Dodatkowo - niestety - ciasto nie wyrasta tak potężne jak ze zwykłej białej mąki.. no ale - wciąż warte uwagi (:

 

CIASTO:

500g mąki pszennej zwykłej lub razowej (typ 2000)

1/2 szklanki cukru białego lub brązowego

5 dag drożdży zwykłych [przy suchych potrzeba nieco więcej mleka]

3/4 szklanki mleka

1/2 kostki masła

2 żółtka

 

GLAZURA:

2 łyżeczki cynamonu

około 1/4 kostki masła

4-5 łyżeczek cukru

 

WYKONANIE:

Drożdże zalać dwoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Cukier ubić z zółtkami ( można dodać skórkę i sok z cytryny dla boskiego aromatu w trakcie pieczenia). Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże + ubite żółtka, letnie mleko, stopione, ale nie gorące maslo i wyrabiać robotem do połączenia składników. Wyrabiać do pojawienia sie pęcherzyków powietrza. Ręka boli, ale co tam. Chcesz ciasto, to się męcz :P

Średnio wyrabianie trwa ok 15 minut. Później misa z ciastem ląduje do wyrośnięcia w mikrofalówce na termoobiegu 40 minut w 40 stopniach.

 

Kiedy ciasto wyrośnie, wystarczy już tylko przełożyć je do wysokiej formy [u mnie to brytfanna] i polać glazurą [jej wykonanie polega tylko na wymieszaniu i stopieniu wszystkich składników w rondelku] i wstawić do piekarnika. Piec w 180 sopniach 40 - 50 minut

 

 

Buchta z mąki tortowej:

z miodem ze wspaniałymi pyłkami i lawendą [niestety nie to samo, co miód lawendowy, ale też smakuje wyśmienicie]...

... albo samym masłem i mlekiem (;

 

 

I buchta z mąki razowej - tu już widać, że plasterki są faktycznie mniejsze

wpis edytowany 2012-10-23 o godz. 22:33:27

ciasto, razowe, buchta, drożdżowa, drożdżowe, z cynamonem,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


martischa

martischa napisała:

dodane: 17-10-2012 15:02

Nooo to mi się podoba bardzoooo :)
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 15-10-2012 16:31

Niestety, nie odchudzma się - nie liczę kalorii (;
I to samo polecam innym - nie wpadać w paranoję, jeść zdrowo, szukać dobrych zamienników i ruszać się (:
 

19martad87

19martad87 napisała:

dodane: 15-10-2012 13:43

żeby tak jeszcze kalorycznosc byla podana...
wyglada swietnie i pewnie sie skusze :)
 

_madzialenka_

_madzialenka_ napisała:

dodane: 14-10-2012 11:36

Przekonam się już niedługo co z tym smakiem :) ale myślę, że i tak będzie dobre!
 

_madzialenka_

_madzialenka_ napisała:

dodane: 14-10-2012 10:55

Przekonam się już niedługo co z tym smakiem :) ale myślę, że i tak będzie dobre!
 

matra
Zobacz blog

matra napisała:

dodane: 14-10-2012 10:28

Tak, smak jest zupełnie inny i trzeba się z tym liczyć. Stety niestety - zależnie od tego kto jaki smak lubi.
Wychodzą z tego po prostu dwa zupełnie różne ciasta, ale oba tak samo świetnie nadają się do zrobienia słodkiej kanapki (;
 

_madzialenka_

_madzialenka_ napisała:

dodane: 14-10-2012 09:34

Wygląda pysznie :) Chyba dzisiaj zrobię razową ale zastanawiam się czy różni się dużo smakiem?
 

ameba68

ameba68 napisała:

dodane: 13-10-2012 16:54

Wygląda pysznie. Chyba się skuszę i zrobię jutro ;P
 

ameba68

ameba68 napisała:

dodane: 13-10-2012 16:54

Wygląda pysznie. Chyba się skuszę i zrobię jutro ;P
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Kulinarna Rupieciarnia

Prowadzony przez:
matra

Kulinarnie, dla wszystkich szukających przepisów prostych i [przeważnie] zdrowych, a przede wszystkim dla mnie, żebym miała dostęp do swoich przepisów nawet będąc poza domem (; Przepisy pochodzą z różnych źródeł, przeważnie z zeszytów mojej Mamy, blogów kulinarnych i moich własnych eksperymentów. Czasem także mniej na temat (;

O mnie

matra

Na szafie od: 03-05-2009

Obserwuj

www.martajarmula.pl

Obserwują blog
Magdallen
haanula
abotak
annabeth
kasiekkk
aska77
gosienka530
klimcia013
Sacrum
karenmuse
karina87
a_n_n_aa_n_n_a
wiki_filus
Yagga_yo
Zuosnica
kotek6
nbbo
bl0ndie
shanti93
agawera92
shmincka
Abigajl
darksideofthesun
pepa92
nesqiq
olguskax
martischa
Frezee
kaska8760
MosquitoGrilfriend
nl90
cala_z_czekolady
liliput_92
nathaira
DragonBall
MateuszkowaMama
kas1991
Rage
mbought2426
alicja102
angua79
lola_199077
agnieszkaglg
pola55
young_lust
Upstream
vvvasiuniavvv
Anjiaaa
xXxLoveAlicjAxXx
kajkok
waniliowaa_92
Nigys
ExitUtopia
santas
Natalia259
ziarnaCzasu
23-03-2011
Marii2624
pauli05
moniakwiatek86
Kropeczka81
reyfashion
MmorElka
jojcia
Johanna21xxx
abcd2511
zuzka08
jagodowelove
pp922
_madzialenka_
paaaaulin94
elizabeth933
kociatka4
tanio--bez-kitu
NanPi
bianq7
zonaSzeryfa
Minnie_24
Marticzku
bowryj
mrbuffy
tyler-the-creator
Amelia_25
niebajka
zebra12
xkarollina
minseo
paulinazawra
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2