0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

W kuchni młodej gospodyni:)

blogi.szafa.pl/ /malgosia91k

sty. 23

Leniwiec makowy, czyli szybka strucla

dodane przez: malgosia91k dn. 23-01-2013 r.
Leniwiec makowy, czyli szybka strucla

Przepis ten znalazłam na jednym z blogow, przypadl mi do gustu wiec podaje go rowniez wam:)

Szybkie i efektowne ciasto z makiem:) idealne na Boże Narodzenie, Wielkanoc jak i inne okazje.Moj syn Mateusz uwielbia je robic z mama.

Z PODANYCH SKLADNIKOW WYJDA 2 DOSYC DUZE STRUCLE

CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g masła albo margaryny
1/2 szkl. gęstej śmietany
1/3 łyżeczki soli
2 jajka

MASA
1 puszka masy makowej 850g
2-3 lyzki mleka
mozna dodac rodzynki ( wczesniej namoczone)
LUKIER
1,5 szkl cukru pudru
sok z cytryny

DO POSMAROWANIA 1 BIAŁKO

Mąkę przesiałam, dodałam sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Roztarłam rękami tak jak kruszonkę aż nie będzie widać grudek tłuszczu. Drożdże wkruszyłam do kubeczka i zasypałam cukrem,lekko roztarłam lyzeczka zeby zrobily sie płynne. Wlałam je do mąki z masłem, dodałam śmietanę i jajka - szybko zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to trzeba jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać .

Podzieliłam ciasto na 2 równe części. Każdą rozwałkowałam na dość duży prostokąt (ok. 3 - 5 mm grubości). Gotową masę makową, taką z puszki - byla lekko sucha dodalam mleka, ale to zalezy od masy. Białko roztrzepałam i posmarowałam nim oba płaty ciasta wewnatrz pod mase i na zewnatrz po zwinieciu. Masę podzieliłam na 2 części i po połowie rozsmarowałam na cieście. Zwinęłam ciasto w rulony. Przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia - każdą struclę ułożyłam na oddzielnej blasze - spiralnie i luźno. Mateuszek pomagał mamie nakładac mase makaowa.:) oraz smarowac strucle białkiem.

Wzdłuż jednego boku strucli zrobiłam nacięcia prawie przecinając - krojąc tak jakby na grube plastry i rozsuwając je lekko. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 30 min..

Po upieczeniu ciasto wystudziłam i oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. STRUCLA MOZE LEKKO POPEKAC PODCZAS PIECZENIA ALE TO NIE WPLYWA NA JEJ SMAK.

 

 

 

 

wpis edytowany 2013-01-23 o godz. 18:23:03

makowiec, masa makowa,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 23-01-2013 19:21

uwielbiam makowce:)ale niestety pieke je tylko na święta
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Witam, znajdziesz tutaj przepisy na dania zarowno proste jak i bardziej skomplikowane w wykonaniu młodej pani domu:)

O mnie

malgosia91k

Na szafie od: 19-09-2009

Obserwuj

Zona i mama dwoch synow:) Lubie ugotowac cos dobrego, w zaleznosci od czasu i funduszy, a jeszcze bardziej lubie to zjesc:) Moja kuchnia raczej szybka i ekonomiczna.

Obserwują blog
mloodziutkaaa
samanta1989
young_lust
xXxLoveAlicjAxXx
bianq7
manili

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1