0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

W kuchni młodej gospodyni:)

blogi.szafa.pl/ /malgosia91k

wrz. 24

Kluski łyżką kładzone z kiełbasą i jajem:)

dodane przez: malgosia91k dn. 24-09-2012 r.
Kluski łyżką kładzone z kiełbasą i jajem:)

Witam, dzis prosty i szybki obiad z czasow dziecinstwa i pobytu u dziadkow:)

KLUSKI   ŁYZKĄ KŁADZONE!!!

 

Składniki:  ( wychodza 2duze porcje i jedna mniejsza, lub 4 małe)

-3 szklanki mąki pszennej

- 3 jaja + 2 jaja

-1 szklanka wody

-szczypta soli

- 1 laska dobrej kielbasy

-1 wieksza cebula

- olej do smazenia

- woda okolo 3 litry :))

 

 

PRZYGOTOWANIE:

 

       Do miski wsypujemy mąke, dodajemy jaja ( 3 jaja) i dużą szczypte soli.

.Dużą łyżka, najlepiej drewniana chodz niekoniecznie mieszamy energicznie ciasto aby uzyskalo jednolita konsystencje.

w miedzyczasie gotujemy w srednim garnku okolo 3 litrow wody , lekko solimy.

Na wrzaca wode "rzucamy" potrochu ciasta lyzka, pamietajac aby zakazdym razem zamoczyc lyzke w goracej wodzie( ciasto nie bedzie sie tak do niej lepic).

Po wylozeniu ciasta do wody zaczekac, az sie ponownie zagotuje i pogotowac okolo 3-5 minut. Nastepnie "wylac" kluski na durszlak i zahartowac je zimna woda, aby sie nie kleily.

 

 

    W kubku roztrzepac widelcem dwa jaja. Pokroic kielbase w kostke i cebule w ksiezyce , lub jak kto woli.

Podsmazyc kielbase z cebula, przelozyc do miseczki.

Na patelnie z tluszczem od smazenia wylozyc kluski i lekko podsmazyc zalewajac jajkiem, chwile potrzymac na ogniu aby zabardzo sie nie scielo.

 

Wylozyc kluski na talerz, na wierzch polozyc kielbase z cebula. Mozna udekorowac szczypiorem.

 

Kluski rowniez dobrze smakuja w wersji na slodko z cukrem lub z cukrem i kwasna smietana.

Sa wysmienitym dodatkiem do rosolu z wolowiny oraz do stogonowa.

 

                                           SMACZNEGO!!!!


 

wpis edytowany 2012-09-24 o godz. 22:46:52

kluski łyżlą kładzone, kluski pszenne,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Zuosnica

Zuosnica napisała:

dodane: 26-09-2012 00:10

Ooo, ja robię je zupełnie inaczej. Ciasto takie jak na placki ziemniaczane tylko bez cebulki i więcej mąki, czyli zasadniczo starte ziemniaki, jajka i mąka. I dalej tak samo- łyżką na wrzątek. Smażymy skwarki z boczku i okraszamy kluski skwarkami i tym tłuszczykiem który się wytopi i to wszystko, takie jemy:) i takie nam najbardziej smakują;) A jak zostanie to wtedy na kolacje jemy smażone z jajkiem, tylko takie dobrze usmażone, aż rumiane:)
 

myszka881
Zobacz blog

myszka881 napisała:

dodane: 25-09-2012 10:49

Nie lubie takich rzeczy;/
 

BESTSELLERYHILLS

BESTSELLERYHILLS napisała:

dodane: 25-09-2012 10:09

U mnie te kluski się zwą Paździochy, Babcia często je robiła ;)
 

adkawi

adkawi napisała:

dodane: 25-09-2012 09:08

można tez takie zrobić z tartymi ziemniakami albo z białym serem na słodko :)
 

coco-moko

coco-moko napisała:

dodane: 25-09-2012 01:17

pamiętam jak moja babcia robiła takie kluski do czarniny zawsze, której nie cierpiałam więc jadłam je z rosołem :D
 

asiachorzow

asiachorzow napisała:

dodane: 25-09-2012 00:26

hi hi dla mnie istnieja tylko jedne kluski.. kluski slaskie :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Witam, znajdziesz tutaj przepisy na dania zarowno proste jak i bardziej skomplikowane w wykonaniu młodej pani domu:)

O mnie

malgosia91k

Na szafie od: 19-09-2009

Obserwuj

Zona i mama dwoch synow:) Lubie ugotowac cos dobrego, w zaleznosci od czasu i funduszy, a jeszcze bardziej lubie to zjesc:) Moja kuchnia raczej szybka i ekonomiczna.

Obserwują blog
mloodziutkaaa
samanta1989
young_lust
xXxLoveAlicjAxXx
bianq7
manili

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1