0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

My ZoNe

blogi.szafa.pl/ /malaga101

lip. 21

ciasto porzeczkowe z masą bezową

dodane przez: malaga101 dn. 21-07-2013 r.
ciasto porzeczkowe z masą bezową

hej:*

 

Właśnie mamy sezon na porzeczki a to ciasto robi u mnie w domu furore już od 2 lat w tym okresie. Właśnie kolejne w tym tygodniu "poszło" w piekarnik. :D

Jest tanie, banalnie proste, zapewne większość składników macie w domu.

Osobiście nie cierpie bezy, ale w tym przepisie jest ona wręcz niezastąpiona, ponieważ porzeczki są bardzo kwaśne, więc odrobinkę smak się wyrównuje. :)

 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki margaryny (np Palma), bądź masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • porzeczki (ja daję ok 1,5 szklanki)
  • Odrobina margaryny do natłuszczenia blachy

1. Białka schładzamy. Żółtka ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Margaryne roztapiamy, studzimy, łączymy z mlekiem i wlewamy do masy. Mieszamy ręką. Wychodzi ciasto o nieciekawej konsystencji-ciężko je mieszać ponieważ strasznie się lepi do rąk ale takie ma być, więc nie ma co się obawiać, że nie wyszło :D

2. Ciasto przekładamy (najlepiej mokrą łyżką) do blachy o wymiarach ok (28/24cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

3. Gdy ciasto się piecze zabieramy się za robienie bezy. Bialka przelewamy do miski, dodajemy sól i sok z cytryny. Miksujemy powoli dosypując pozostały cukier. Gdy piana będzie gęsta odkładamy mikser i delikatnie mieszamy łyżką z porzeczkami. Rozsmarowujemy po cieście i pieczemy razem jeszcze ok 18 min w tej samej temperaturze.

 

Masa bezowa po upieczeniu powinna być złotobrązowa

Myślę, że można zamiast czerwonych porzeczek dać czarne albo jakieś inne kwaśne owoce pokrojone na malutkie kawałeczki- koleżanka robiła ze śliwkami i wyszkło równie dobrze.

 

Któraś spróbuje? 

 

Zdjęcie mojego jeszcze w piekarniku :)

pozdrawiam i smacznego :)

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


elwira198

elwira198 napisała:

dodane: 21-07-2013 19:31

Akurat dzisiaj nazrywałam porzeczki i zastanawiałam się jakie ciasto mogę z nich upiec i chyba już wiem. Czy ta mąka ziemniaczanka jest niezbędna czy można dodać więcej zwykłej?
 

malaga101
Zobacz blog

malaga101 napisała:

dodane: 21-07-2013 16:19

musi być ziemniaczana niestety bo odrobinkę "związuje to ciasto"
 

elwira198

elwira198 napisała:

dodane: 21-07-2013 16:03

Akurat dzisiaj nazrywałam porzeczki i zastanawiałam się jakie ciasto mogę z nich upiec i chyba już wiem. Czy ta mąka ziemniaczanka jest niezbędna czy można dodać więcej zwykłej?
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

My ZoNe

Prowadzony przez:
malaga101

zakładając ten blog nie mam pojęcia o czym on będzie :D zobaczymy ;)

O mnie

malaga101

Na szafie od: 05-01-2012

Obserwuj

chcę łączyć ogień z wodą i deszczu zatańczyć chcę, a ciemną nocą na niebie znaleźć dzień..chcę przejść po linie i w przepaść spojrzeć chcę..

Obserwują blog
paulicja
PauLi0
sylwusia01
Greddy
margerita28
ariel921

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0