0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Świat moimi oczami

blogi.szafa.pl/ /littleminga

paź. 23

Aromatyczna zupa grzybowa

dodane przez: littleminga dn. 23-10-2013 r.
Aromatyczna zupa grzybowa

Aromatyczna zupa grzybowa......

Jesień to wspaniały czas na rodzinne spacery po lesie, codziennie możemy zebrać pełne kosze przepięknych grzybów: maślaki, podgrzybki, borowiki i wiele innych pachnących jesiennym lasem smacznych grzybowych skarbów, najważniejsze żeby koniecznie się na tych grzybach znać! Lub mieć przy sobie czy w domu taką osobę. Ale wracajac do tematu, ostatnio byłam  u rodziny we Włodawie, ale o tej pięknej miejscowości innym razem, byłam tam parę dni i codziennie rano wyruszaliśmy na grzybobranie, jaka radość mnie ogarniała kiedy do kosza wkładałam kolejnego, pięknego grzybka, a jeszcze większa radość była, gdy do domu przywiozło się parę pełnych koszów i tak każdego dnia :) Bardzo zadowolona wróciłam do domu, wypoczeta z mnóstwem już oczyszczonych, i podzielonych do różnych domowych przepisów grzybków. Ile cudownych i smacznych rzeczy można ugotować i zrobić z grzybów. Dziś chciała bym się podzielić jednym z moich rodzinnych przepisów na aromatyczną zupę grzybową, nazwałam ją aromatyczną ponieważ jest ona bardzo wyraźna w smaku, także jeśli ktoś woli delikatniejszy smak i aromat zupy to nie jest to ten przepis :)

Także przejdźmy do rzeczy, co nam będzie potrzebne?

Z tego przepisu wychodzi około 6porcji, przygotowanie zajmuje około 35-40minut

Składniki:

  • 50dag grzybów leśnych mieszanych
  • spora garść grzybów suszonych ( od nich zależy moc aromatu zupy)
  • 2 większe cebule
  • 2l bulionu warzywno-wołowego ( ja w 2,5l wody rozpuściłam 2 kostki bulionu warzywnego winiary z dodatkiem ziela angielskiego i 1 kostkę rosołu wołowego)
  • 100ml śmietany 18%
  • łyżka mąki
  • spora łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • natka
  • sól, pieprz, 2 większe liście laurowe, mała łyżeczka chrzanu, szczypta koperku suszonego
  • makaron kokardki

1. Grzyby świeże oczyścić, pokroić. Grzyby suszone umyć, aby pozbyć się resztek piasku, w między czasie zagotować w garnku 2-2.5l wody i przygotować bulion.

2. Gdy bulion będzie gotowy, zdjąć go z gazu aby się nie wygotował, przygotowane wcześniej suszone grzyby włożyć do miseczki i zalać je około 2 chochelkami bulionu, tak aby grzybki były całe zalane, odstawić, aby zmiękły.

Oto przygotowany przeze mnie bulion

Oto przygotowany przeze mnie bulion

A tu suszone grzybki w miseczce, zalane bulionem

3. W czasie moczenia się suszonych grzybków, obrać 2 cebule, opłukać i posiekać

4. W rondlu lub na głębszej patelni rozgrzać około 2łyżek masła ( ja użyłam masła roślinnego ). Włożyć cebulę i podsmażyc na złoty kolor. Podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić przez 10minut.

Cebulka powinna być ładnie zeszklona i złotawa

Dolewamy kilka łyżek bulionu, żeby ładnie się dusiła

5. Po 10minutach dołożyć grzyby świeże i namoczone grzyby suszone razem z płynem z moczenia, dusić kolejne 10minut.

Dusimy grzybki z cebulką i bulionem

6. Po 10minutach duszenia dodajemy całość zawartości z patelni/rondla do garnka z resztą bulionu, można dolać jeszcze do garnka około 250ml wody i gotować całość przez 20-25minut co jakiś czas mieszając. 

Tu dodajemy duszona zawartość :)

A tu już gotujemy całość.

7. W trakcie gotowania całości, siekamy 2ząbki czosnku i dodajemy wszystkie przyprawy po kolei do smaku w ilości według uznania własnego smaku: posiekany czosnek, sól, pieprz, łyżeczka chrzanu, liście laurowe, troszkę koperku suszonego, posiekaną natkę dodajemy dopiero przy podawaniu zupy. Dodać pod koniec gotowania śmietanę wymieszaną wcześniej z mąką ( najlepiej przed wlaniem rozrobionej śmietany do garnka zaprawić ją paroma łyżkami zupy, aby złapała temperatury i nie zważyła się przy dodawaniu).  Wszystko ładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Również w między czasie trzeba ugotować odpowiednią ilość makaronu kokardki do podania zupki. Można również zamiast makaronu zrobić i podać zupę z przyprawionymi ziołowo grzankami.

                      I SMACZNEGO MOI DRODZY!!!

przepisy, gotowanie, zupy, zupa grzybowa, pyszności,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 24-10-2013 10:41

apetycznie wygląda:) mniam
 

littleminga
Zobacz blog

littleminga napisała:

dodane: 24-10-2013 10:08

Tak ja też uwielbiam zupę grzybową, zrobiłam ją pierwszy raz według przepisu rodzinnego i moim teściom i mężowi tak zasmakowała no i mi też :) że już mam zamówienia na święta :)
 

ecri16
Zobacz blog

ecri16 napisała:

dodane: 24-10-2013 07:51

Uwielbiam zupę grzybową,mój tata robi taką,że mmm,mogłabym zjeść cały garnek :D Chyba muszę go poprosić,żeby znowu zrobił,bo narobiłaś mi apetytu :P
 

BESTSELLERYHILLS

BESTSELLERYHILLS napisała:

dodane: 23-10-2013 18:16

mniam, pycha uwielbiam, a nie mam grzybów, lece zrobić pieczarkowa :) na szczęście pieczarki mam ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Świat moimi oczami

Prowadzony przez:
littleminga

O czym chcę pisać? O codzienności, o moich zainteresowaniach, o spostrzeżeniach każdego dnia. Będzie troszkę codziennych problemów, radości, będzie troszkę mody, kuchni, makijażu, kosmetyki. Kocham podróże i fotografię, także nie raz pewnie podzielę, się swoimi próbami złapania pięknych chwil i widoków i będzie mi miło jak komuś wogóle będzie się to podobać :p

O mnie

littleminga

Na szafie od: 01-04-2013

Obserwuj

Kochane, poznajmy się. Mam na imię Klaudia, mam prawie, podkreślam prawie :) 25lat, mieszkam w okolicach Warszawy, w pięknej, malowniczej okolicy Zalesia Górnego, ale o miejscowości też może innym razem. Jak już mówiłam interesuję się kosmetyką, modą, fotografią, podróżami, makijażem i stylizacją, gotowaniem i muzyką.

Obserwują blog
margerita28

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0