0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

słodko /słono/kwaśno

blogi.szafa.pl/ /jatylkoja

cze. 12

podstawowe zasadaby ciasto się udało

dodane przez: jatylkoja dn. 12-06-2012 r.

 

Biszkopt opadł, kruche jest niemiłosiernie twarde, a zamiast pysznego ucieranego ciasta powstał zakalec... Zapewne każdemu, a przynajmniej wielu z nas, przytrafiły się takie kulinarne wpadki podczas pieczenia ciast. Warto zatem sprawdzić jak uniknąć tych przykrych niespodzianek i jak piec ciasta idealne :)

 

Ciasto kruche

 

Ciasto kruche jest bazą szarlotek, ciast owocowych, serników, mazurków i tart.

 

Aby było smaczne i wyjątkowo kruche należy przestrzegać kilku zasad. A mianowicie:

 

  • klasyczne ciasto kruche składa się jedynie z: mąki, masła, cukru i żółtek. Masło powinno być dobrej jakości i o jak najwyższej zawartości tłuszczu;
  • składniki, a szczególnie tłuszcz, powinny być schłodzone;
  • w pierwszej kolejności masło należy posiekać z mąką, a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto;
  • kruche ciasto wymaga szybkiego wyrobienia, zbyt długo zagniatane będzie twarde;
  • gotowe ciasto należy zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut;
  • ciasto będzie jeszcze bardziej kruche, jeśli zwykły cukier zastąpimy cukrem pudrem, a mąkę pszenną - krupczatką;
  • spody na tarty i szarlotki przed pieczeniem należy równomiernie ponakłuwać widelcem. Dzięki temu unikniemy wybrzuszania ciasta podczas pieczenia;
  • przed wstawieniem ciasta do piekarnika warto posmarować je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, dzięki czemu ciasto ładnie się zrumieni;
  • ciasto piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza;
  • surowe ciasto można zamrozić. Zawinięte w folię można przechowywać w zamrażarce 2-3 miesiące.

 

 

Ciasto ucierane

 

Ciasto ucierane sposobem przygotowania przypomina ciasto biszkoptowe, a składnikami ciasto półkruche. Z tego typu ciasta przygotowuje się babki, keksy i ciasta owocowe.

 

Aby ciasto się udało, warto pamiętać o następujących zasadach:

 

  • składnikami ciasta ucieranego są: mąka, tłuszcz, jajka, cukier, środki spulchniające, a czasem także mleko lub śmietana;
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto nie zwarzy się;
  • zwykle rozpoczynamy od ucierania tłuszczu z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy jajka, a na końcu partiami mąkę i proszek do pieczenia;
  • warzącą się masę można uratować, dodając do niej mąkę pszenną;
  • ciasto będzie bardziej puszyste, jeśli użyjemy masła klarowanego i dodamy łyżkę wody na każde 100 gram tłuszczu;
  • mąkę z proszkiem do pieczenia należy przesiać przez sito;
  • ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika;
  • upieczone ciasto przed wyjęciem z formy należy studzić około 10 minut - to ułatwi wyjmowanie.

 

 

 

Ciasto biszkoptowe

 

Ciasto biszkoptowe nadaje się na torty, rolady, spody, ciasta z galaretką.

 

Aby było lekkie i puszyste należy zwrócić szczególną uwagę na sposób przygotowania i składniki:

 

  • podstawowymi składnikami klasycznego ciasta biszkoptowego są: jajka, cukier (najlepiej cukier puder) i mąka. Do tego rodzaju ciast w ogóle nie używa się tłuszczu;
  • w przygotowaniu ciasta biszkoptowego ważne jest dokładne odmierzenie składników;
  • wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową;
  • na biszkopt najlepsza będzie mąka pszenna. Ważne, by miała średnią zawartość glutenu (można 1-2 łyżki mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną, by obniżyć jego zawartość);
  • puszystość biszkoptu w głównej mierze zależy od dobrego ubicia jajek z cukrem (najlepiej najpierw ubić białka z cukrem, a następnie dodać żółtka);
  • piana z białek musi być ubita na sztywno, ponieważ to głównie ona „wypycha” ciasto do góry podczas pieczenia. Najłatwiej ją ubić, gdy jajka są mocno schłodzone;
  • aby ciasto było bardziej puszyste, mąkę warto napowietrzyć i spulchnić, przesiewając ją przez sito;
  • biszkopt będzie równy, gdy tylko spód będzie wysmarowany tłuszczem;
  • przygotowane ciasto należy natychmiast wylać na blachę i wstawić do piekarnika. Odstawione traci swoją puszystość i opada;
  • ciasto należy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika;
  • upieczonego ciasta nie należy zostawiać na blaszce, bo będzie klejące.

 

Jeżeli podczas pieczenia ciasto zbyt szybko brązowieje od góry, należy przykryć je kawałkiem pergaminu. Warto pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia (zwłaszcza w pierwszej fazie), bo ciasto może opaść.

zasady pieczenia ciast,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Ciasta łatwe i sprawdzone POLECAM:)

O mnie

jatylkoja

Na szafie od: 10-11-2011

Obserwuj

Lubię bardzo piec ciasta i co sobotę piekę jakieś fajne dobre ciasto jak wyjdzie zawsze będę dodawać na mojego bloga :)

Obserwują blog
haanula
alicjast
karololcia
aska77
agacia_w
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
kasztan42
musiaaa
malgos19
martinken
asica95
19martad87
madzikkk123
ejar
pepa92
olka77_
sylwusia01
cherry_cherry_lady
Aatia
pola55
nieesiaa
anita0123
iv90
gosia88_90
CrazyinLove
Upstream
kingulina2222
madzix911
marti93
miiszel
ziarnaCzasu
aniula_014
23-03-2011
log_in
AnanasowAaa
paulla_92
moniakwiatek86
kasiulekasiek
malanowa
kruszynka1719
karolka1031
lukasiclaudia
paulina_piekarska
nie_wiem
bianq7
Marticzku
Zakuupoholiczka
snoopy09
Anastazja30
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0