0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

słodko /słono/kwaśno

blogi.szafa.pl/ /jatylkoja

lis. 28

Sernik krówkowy

dodane przez: jatylkoja dn. 28-11-2012 r.

SERNIK KROWKOWY  Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki 120 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao  Masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie 5 jajek ½ szklanki cukru 300 g krówek 200 ml śmietany kremówki, nieubitej aromat śmietankowy  Dodatkowo: 50 g orzechów włoskich 150 g krówek kilka łyżek mleka   Przygotowanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.  Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.  Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową.

SERNIK KROWKOWY

Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
120 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao

Masa serowa:
750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
5 jajek
½ szklanki cukru
300 g krówek
200 ml śmietany kremówki, nieubitej
aromat śmietankowy

Dodatkowo:
50 g orzechów włoskich
150 g krówek
kilka łyżek mleka


Przygotowanie:
Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową.

 

ciasta,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


asica95
Zobacz blog

asica95 napisała:

dodane: 28-11-2012 12:28

rewelacja właśnie dzisiaj go robię:)
 

Funny_Game

Funny_Game napisała:

dodane: 28-11-2012 12:21

Szkoda , ze mam dwie lewe ręce do tego:D
 

vviiccttoorriiaa
Zobacz blog

vviiccttoorriiaa napisała:

dodane: 28-11-2012 12:02

wow pysznie wygląda ale mam smaka ;)
 

kinia231

kinia231 napisała:

dodane: 28-11-2012 11:19

alee pyyycha
 

jatylkoja
Zobacz blog

jatylkoja napisała:

dodane: 28-11-2012 11:01

Robilam ten przepis i jest pyszny placuszek polecam
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Ciasta łatwe i sprawdzone POLECAM:)

O mnie

jatylkoja

Na szafie od: 10-11-2011

Obserwuj

Lubię bardzo piec ciasta i co sobotę piekę jakieś fajne dobre ciasto jak wyjdzie zawsze będę dodawać na mojego bloga :)

Obserwują blog
haanula
alicjast
karololcia
aska77
agacia_w
karenmuse
a_n_n_aa_n_n_a
kasztan42
musiaaa
malgos19
martinken
asica95
19martad87
madzikkk123
ejar
pepa92
olka77_
sylwusia01
cherry_cherry_lady
Aatia
pola55
nieesiaa
anita0123
iv90
gosia88_90
CrazyinLove
Upstream
kingulina2222
madzix911
marti93
miiszel
ziarnaCzasu
aniula_014
23-03-2011
log_in
AnanasowAaa
paulla_92
moniakwiatek86
kasiulekasiek
malanowa
kruszynka1719
karolka1031
lukasiclaudia
paulina_piekarska
nie_wiem
bianq7
Marticzku
Zakuupoholiczka
snoopy09
Anastazja30
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
5