0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

SŁODKOMI

blogi.szafa.pl/ /ewciaa89

luty 19

BLOK CZEKOLADOWY

dodane przez: ewciaa89 dn. 19-02-2013 r.
BLOK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

400 g mleka w proszku

1 szklanka zwykłego mleka 

1 kostka dobrej margaryny (kasia bądź palemka)

5 łyżek kakao

1 szklanka cukru

4 małe opakowania pokruszonych herbatników np.: szkolne

garść rodzynek lub owoców kandyzowanych - co kto lubi

W rondlu rozpuszczamy ZWYKŁE mleko np 3,2 %, kakao,cukier i masło. W czasie gotowania dobrze mieszamy, a gdy wszytskie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy. To samo robimy z herbatnikami i rodzynkami. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Wkładamy do foremki natłuszczonej minimalną ilością masła i chłodzimy około 5 godzin w lodówce. 

Przepis dziecinnie prosty a ciasto bardzo szybko znika ;p 

Smacznego :)

 

 

wpis edytowany 2014-03-15 o godz. 16:06:15

blok czekoladowy, czekoladowe ciasto, ciasto bez pieczenia,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Stokrocia1986
Zobacz blog

Stokrocia1986 napisała:

dodane: 10-04-2014 20:00

moja mam robi go w każde święta ; )
 

ewciaa89
Zobacz blog

ewciaa89 napisała:

dodane: 23-07-2013 21:11

wąska krótka :)
 

nuskaxdd

nuskaxdd napisała:

dodane: 02-07-2013 08:19

a jaka ta foremka ma byc? taka długa ale wąska?:)
 

ewciaa89
Zobacz blog

ewciaa89 napisała:

dodane: 19-02-2013 19:45

hmm faktycznie pierwsze w rondlu to zwykłe mleko 3% :)
no i zamiast kakao można dodać Puchatka jadłam taki u koleżanki i był faktycznie pyszny ale ja już chyba z przyzwyczajenia robię taki jak kiedyś mama :)
 

nunciaa89
Zobacz blog

nunciaa89 napisała:

dodane: 19-02-2013 18:11

Ja po dodaniu mleka w proszku wszystko miksuję i wtedy dodaje herbatniki ;) i dodaję mniej kakao, 2 łyżki i dodaję Puchatka bo ma smak bardziej mleczno-czekoladowy niż kakaowy a ja taki wole i kolor jest jaśniejszy wtedy ;) a mleka w proszku dodaje 3 szklanki.
 

Greddy

Greddy napisała:

dodane: 19-02-2013 18:08

wygląda apetycznie ;) dodaję do ulubionych i czekam na rewanż ;)
 

majek_majek
Zobacz blog

majek_majek napisała:

dodane: 19-02-2013 18:01

równiez rbię z tego przepisu, jednakże u mnie rodzynki czy inne bakalie nie przejdą - rodzina ma urojone uczulnie na nie :D jednakże same herbatniki, albo wiórki kokosowe i płatki migadłowe w połączeniu z pyszną czekoladową masę znikaja błyskawicznie :)
 

agniehaa89
Zobacz blog

agniehaa89 napisała:

dodane: 19-02-2013 18:00

"W rondlu rozpuszczamy mleko, kakao,cukier i masło. W czasie gotowania dobrze mieszamy, a gdy wszytskie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i mieszamy"
Mleko dziele na 2 części, czy o czxymś zapomniałas napisać ? :)
Bo przepis super, chciąłabym spróbować
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

SŁODKOMI

Prowadzony przez:
ewciaa89

Blog o słodkościach, które tak bardzo lubię. Ciasta, ciasteczka, torty i desery :)

O mnie

ewciaa89

Na szafie od: 25-04-2009

Obserwuj

Standard - jedyna w swoim rodzaju jak każda/każdy z nas.

Obserwują blog
breakmeup
niunia_79
Greddy
szafiarka_
1milagros
greatlovee
Ola89611

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
3