0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Malinowo....

blogi.szafa.pl/ /ellan

kwi. 20

Pani Walewska

dodane przez: ellan dn. 20-04-2014 r.
Pani Walewska

Moje ciasto  na święta:) tym razem zamiast sernika:))

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 lub 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Składniki na bezę:

  • 5 lub 6 białek/ ile zostanie z żółtek z ciasta/
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.

Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ( około 450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migdałowego*
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego**

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)

* można kupić w sklepach, w takich opakowaniach jak cukier wanilinowy (lub zastąpić cukrem wanilinowym lub pominąć i dodać tylko aromat migdałowy)

** można dodać również z 2 łyżki Amaretto, jeśli akurat macie w domu

wpis edytowany 2014-11-05 o godz. 14:34:52

ciasto,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Malinowo....

Prowadzony przez:
ellan

Witam, bardzo lubię gotować a w szczególności piec. Staram się odkrywać nowe smaki i dogadzać nie tylko sobie;) lecz w szczególności mojemu synkowi. Przepisy są moje lub z Internetu lecz wcześniej zawsze sprawdzone w mojej kuchni. Zapraszam serdecznie do mojego bloga....:)

O mnie

ellan

Na szafie od: 18-02-2009

Obserwuj

Mama i żona. Kobieta spełniona także zawodowo . Lubiąca ładne wnętrza i smakołyki :)

Obserwują blog
Bozunia
pola55
margerita28
blondi5
ifonka777
Radiante

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0