0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Why so delicious?

blogi.szafa.pl/ /ecri16

kwi. 25

Zapiekane naleśniki z szynką i serem

dodane przez: ecri16 dn. 25-04-2013 r.
Zapiekane naleśniki z szynką i serem

Przepis może nie do końca dietetyczny (delikatnie mówiąc) ale za to pyyyszny, zdecydowanie jedna z lepszych rzeczy,które ostatnio wyszły spod mojej ręki ;)

Gotowałam także dla chłopaka,dlatego wersja jest dość wypasiona.

Składniki na 8 sztuk:

CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 2 pełne szklanki* mąki
  • 2 szklanki* mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 8 dużych plastrów szynki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • ok. 100 ml śmietanki 18%
  • 100g startego sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Usmażyć cienkie naleśniki (smażyć z obu stron na złoto).

  pld.png   cd.pngplg.png   cg.png   Wersja do druku
Wyślij przepis
skomentuj   pld.png   cd.png Zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Odstawić na 10-15 minut, by mąka napęczniała. Usmażyć cienkie naleśniki (smażyć z obu stron na złoto).

FARSZ:

Pieczarki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pieczarki, posolić, smażyć aż do odparowania wody z grzybów. Przyprawić pieprzem. Pod koniec smażenia dodać 2 łyżki śmietanki i 2 łyżki startego sera. Dokładnie wszystko wymieszać. Farsz zdjąć z ognia, odstawić do lekkiego wystudzenia.

Na każdy naleśnik położyć plaster szynki, na to rozsmarować trochę farszu pieczarkowego. Zwinąć w rulon.

Naczynie do zapiekania wysmarować śmietanką (ja robiłam to pędzelkiem kuchennym. Jeśli nie masz pędzelka, po prostu wylej trochę śmietanki na dno). Naleśniki ułożyć dość ciasno obok siebie (jeśli masz małe naczynie do zapiekania, ułóż jedne na drugich, smarując pomiędzy śmietanką i posypując serem). Wierzch naleśników posmarować śmietanką i posypać resztą żółtego sera. Oprószyć solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10  minut w 180 stopniach.

 

P.s- Przepis znalazłam na wielkiezarcie.com :)

 

dieta, zdrowe odżywianie, jadłospis, przepisy,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

Why so delicious?

Prowadzony przez:
ecri16

Blog o moim mocnym postanowieniu poprawy ;) Na moim blogu pojawiać się będą moje jadłospisy, pomysły na posiłki-te dietetyczne i te mniej ;) Wszak nie samą dietą człowiek żyje.

O mnie

ecri16

Na szafie od: 15-02-2010

Obserwuj

Marysia, lat niecałe 19. Mam zamiar raz na zawsze pokonać niechciane fałdki :)

Obserwują blog
chupa_chups
Marlabrit
patryska_91
feeeeling
ziarnaCzasu
karolka1031
zuzka08
manius326
dailylight
levenlin
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
2