0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

Dudzi w szafie

blogi.szafa.pl/ /dudzinka

mar. 27

Sałatka z ryżu i soczewicy z karmelizowaną cebulą

dodane przez: dudzinka dn. 27-03-2012 r.

Muszę się Wam pochwalić pyszną sałatką, na której zrobienie przepis znalazłam na MniamMniamie :) Sałatka jest przepyszna i żałuję, że nie zrobiłam od razu dwóch porcji :) Gorąco polecam! :)


MNIAM.jpgOto przepis:

składniki
1 szklanka mieszanki ryżu długoziarnistego (białego, czarnego i czerwonego - ale sałatkę można też przygotować się ryżu jednego rodzaju)
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 spore cebule
3 łyżki masła klarowanego (można zastąpić 6 łyżkami oleju)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
garść bardzo drobno pokrojonej natki pietruszki

sposób przygotowania
Ryż przepłucz, przesyp do garnka, dodaj 3 szklanki wody i gotuj do średniej miękkości - w zależności od rodzaju ryżu zajmie Ci to od 20 do 30 minut. Pamiętaj, by w razie potrzeby dolać gorącej wody i czasami ryż zamieszać.
Ugotowany ryż odsącz na sitku i przelej zimną wodą.
Soczewicę zalej 3 szklankami wody (nie sól jej, dzięki temu nie rozpadnie się) i doprowadź do wrzenia. Gotuj do średniej miękkości. Odsącz na sitku i przelej zimną wodą.
Obrane cebule pokrój na średniej grubości plastry. W dużej patelni rozpuść masło i włóż cebulę. Posól, wymieszaj i smaż na małym ogniu często mieszając przez 20-25 minut. Kiedy cebula zupełnie się zeszkli i zacznie się lekko brązowić, dodaj cukier, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aż będzie przyjemnie brązowa - trwa to kilka minut.
Do miski wsyp ryż, soczewicę, dodaj cebulę wraz z tłuszczem, na którym się smażyła, sok cytrynowy i natkę pietruszki. Dopraw solą i świeżo zmielony pieprzem. Wymieszaj.
Sałatkę podawaj udekorowaną natką.

wpis edytowany 2012-03-27 o godz. 08:16:45

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0