0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

ForTheLoveOfCooking

blogi.szafa.pl/ /bl0ndie

luty 05

Smak Raju - Bounty

dodane przez: bl0ndie dn. 05-02-2013 r.
Smak Raju - Bounty

Postanowiłam wypróbować z okazji urodzin mamy, która uwielbia kokos, w poszukiwaniu ciasta o smaku kokosa natrafiłam właśnie na ten przepis, który wydał się pyszny. 

Przepis pochodzi z bloga http://domiwkuchni.blox.pl/html  

Przepyszne, delikatne pełne kokosu ciasto z niesamowicie puszystym biszkoptem.

 

 

SKŁADNIKI:

Ciasto :

* 6 jaj
* 5 łyżek mąki
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Masa kokosowa :

* 1/2 l mleka

* 2 białe czekolady

* 200g masła

* 250g wiórek kokosowych

* 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ( ja dałam zwykły)

* 1 laska wanilii

 

polewa :

* 20g masła

* 2 gorzkie czekolady

* ok. 100ml mleka

WYKONANIE :

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, żółtka i ubijać dalej. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie zmiksować. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę, piec w temp 170 stopni przez 25 minut, wstawiając do nagrzanego wcześniej  piekarnika. 
 
PO UPIECZENIU BISZKOPT OD RAZU WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA I UPUSZCZAMY NA ZIEMIĘ Z WYSOKOŚCI 30-40 CM. !   

Przygotować masę:
Mleko zagotować z cukrem,  wsypać kokos, dodać ziarenka wanilii i gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 20 minut - aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać posiekane masło i pokruszoną czekoladę , mieszać aż się roztopią. Masę dobrze wystudzić.
  Przygotować polewę:
 Rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając.   Na upieczony wcześniej biszkopt  wyłożyć wystudzoną masę kokosową i odstawić do lodówki, zostawić masę do zastygnięcia. Kiedy masa z wierzchu będzie zastygnięta , delikatnie rozprowadzić polewę czekoladową.  

SMACZNEGO !

 

 

   

wpis edytowany 2013-02-05 o godz. 13:31:00

bounty kokos puszysty biszkopt,

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


a_n_n_aa_n_n_a
Zobacz blog

a_n_n_aa_n_n_a napisała:

dodane: 13-02-2013 12:19

PO UPIECZENIU BISZKOPT OD RAZU WYCIĄGAMY Z PIEKARNIKA I UPUSZCZAMY NA ZIEMIĘ Z WYSOKOŚCI 30-40 CM. !

Serio?
 

malaga101
Zobacz blog

malaga101 napisała:

dodane: 05-02-2013 23:19

dziękuję :) pytam bo mam pokaźną kolekcję blaszek a wiadomo-każdy przepis na inną jest
 

bl0ndie
Zobacz blog

bl0ndie napisała:

dodane: 05-02-2013 22:49

Blacha taka mniejsza, podam jutro dokładne wymiary.
 

margerita28

margerita28 napisała:

dodane: 05-02-2013 15:18

mniam:) wypróbuję napewno, uwielbiam czekoladę i kokos:)
 

ladyarizona

ladyarizona napisała:

dodane: 05-02-2013 14:38

smakowicie wygląda :)
 

malaga101
Zobacz blog

malaga101 napisała:

dodane: 05-02-2013 14:29

na jaką blachę to ciasto?
 

Werka1412

Werka1412 napisała:

dodane: 05-02-2013 13:57

moje ulubione
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

ForTheLoveOfCooking

Prowadzony przez:
bl0ndie

Postanowiłam założyć bloga aby dzielić się wypróbowanymi przeze mnie przepisami :)

O mnie

bl0ndie

Na szafie od: 04-07-2009

Obserwuj

Zapraszam również na http://fortheloveofcooking21.blogspot.com/

Obserwują blog
klimcia013
starletta
madzikkk123
niunia_79
nayla13
mskrzypulec
Greddy
abcd2511
Szymonkaaa
qvciorka
lukasiclaudia
margerita28
hebanmalena
Amelia_25
pieronica
niebajka
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
0