ForTheLoveOfCooking

sty. 28

Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

dodane przez: bl0ndie dn. 28-01-2013 r.
Francuska tarta z kurczakiem i brokułami

Przepis znaleziony w jakiejś gazecie, nieco go zmodyfikowałam, tzn. sos śmietanowy.

Dzisiejszy obiad był wyśmienity, wszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Więc dzielę się z Wami. :) 

 

 

 

 

SKŁADNIKI :

* 1 opakowanie ciasta francuskiego

* filet z piersi kurczaka

* 1 brokuł

* śmietana 18% duże opakowanie (kupowałam z biedronki :D poj. 330g)

* 2 jajka

* sól, pieprz, różne suszone zioła ( ja użyłam dość dużo pietruszki, koperku,mniej kolendry i czosnku w proszku)

* żółty ser do posypania

* oliwa do smażenia

 

WYKONANIE:

Fileta kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby był nie za miękki, al dente. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, układamy brokuły i kurczaka. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajami, dodajemy sól, pieprz, opcjonalnie zioła (dodają bardzo fajnego smaku). Sos wlewamy do tarty i posypujemy serem. Pieczemy 30-40 min, w temp. 180C, tartę należy obserwować po prostu co jakiś czas. Na zdjęciach wygląda blado, bo okazała się niedopieczona i musiałam jeszcze ją podpiec.

 

SMACZNEGO !

 

 

 

wpis edytowany 2013-01-28 o godz. 20:28:24

francuska tarta ciasto francus,

Komentarze




Greddy

Greddy napisała:

dodane: 29-01-2013 12:35

uwielbiam brokuły :) ! Dodaję do ulubionych i liczę na rewanż :)
 

Aniolek_88

Aniolek_88 napisała:

dodane: 28-01-2013 21:51

wyglada cudnie ;]
 

madzia88lena
Zobacz blog

madzia88lena napisała:

dodane: 28-01-2013 21:36

Zrobiłaś mi smaka tymi zdjęciami. Jutro zdecydowanie robię tartę na obiad :)
 

bl0ndie
Zobacz blog

bl0ndie napisała:

dodane: 28-01-2013 21:09

oo dzięki za radę, pierwszy raz robiłam tartę na francuskim i walczyłam z tym niedopieczonym spodem. :)
 

bl0ndie
Zobacz blog

bl0ndie napisała:

dodane: 28-01-2013 20:33

oo dzięki za radę, pierwszy raz robiłam tartę na francuskim i walczyłam z tym niedopieczonym spodem. :)
 

Marticzku
Zobacz blog

Marticzku napisała:

dodane: 28-01-2013 20:30

robię czesto tarty na frnacuskim z lenistwa i najpierw trzeba podpiec samo ciasto, obciazone czyms np. zwykła fasola na papierze do pieczenia, wtedy nie urosnie jak balon a bedziesz miala pewnosc ze bedzie dopieczone :)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

ForTheLoveOfCooking

Prowadzony przez:
bl0ndie

Postanowiłam założyć bloga aby dzielić się wypróbowanymi przeze mnie przepisami :)

O mnie

bl0ndie

Na szafie od: 04-07-2009

Obserwuj

Zapraszam również na http://fortheloveofcooking21.blogspot.com/

Obserwują blog
klimcia013
starletta
madzikkk123
niunia_79
nayla13
mskrzypulec
Greddy
abcd2511
Szymonkaaa
qvciorka
lukasiclaudia
margerita28
hebanmalena
Amelia_25
pieronica
niebajka
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
1