0% prowizji - na zawsze!

UŻYTKOWNICY

WorldByScarlet

blogi.szafa.pl/ /b3rshkaa

wrz. 27

CALZONE Z BROKUŁAMI PIECZARKAMI I SEREM MOZARELLA

dodane przez: b3rshkaa dn. 27-09-2012 r.
CALZONE Z BROKUŁAMI PIECZARKAMI I SEREM MOZARELLA

Calzone 

to pizza wywrócona na drugą stronę - w pysznym, miękkim cieście skryty jest soczysty farsz, który można dowolnie komponować według uznania. To prosty pomysł na niebanalny obiad, który każda przygotuje bez problemu!

 

 

 

Farsz: Oliwa z oliwek,

1/2 cienko pokrojonej cebuli,

szczypta soli,

1 ząbek czosnku,

1/2 szklanki poszatkowanych pieczarek,

garść ugotowanych różyczek brokuła,

1 kula mozarelli,

10 oliwek bez pestek,

1 pomidor pokrojony w kostkę,

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu,

3 łyżki serka śmietankowego typu Bieluch

Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki,

1 łyżeczka soli,

3/4 łyżeczki drożdży instant,

1/2 szklanki letniej wody,

1 łyżeczka oliwy z oliwek

SKŁADNIKI NA JEDEN PIERÓG!

Przygotowanie:

Farsz: Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, posypać solą i dusić przez parę minut. Na koniec dodać brokuły i dusić jeszcze przez parę minut. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z serkiem, następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Ciasto: Wymieszaj suche składniki w dużej misce, dolej wody i oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż masę na oprószony mąką blat i dalej wyrabiaj ciasto aż stanie się sprężyste i jednolite. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz odłożyć ciasto i przykryć je miską na parę minut, dzięki czemu masa stanie się łatwiejsza do ugniatania. Po wyrobieniu włóż ciasto do miski skropionej oliwą z oliwek, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją wielkość. Następnie delikatnie spuść powietrze z ciasta i odłóż na kolejne parę minut.

Rozwałkuj ciasto na gruby placek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj środek placka sosem pomidorowym, wyłóż podduszone pieczarki, cebulę, oliwki, i pomidor, a na wierzch pokrojoną w plastry mozarellę. Następnie złóż ciasto na pół i zagnij brzegi. Używając ostrego noża zrób nacięcie na wierzchu pieroga. Zapiekaj w ok. 200°C przez ok. 15-20 minut, aż calzone się zezłoci.

 

 

SMACZNEGO ;)

wpis edytowany 2012-09-27 o godz. 19:53:44

Brak

Komentarze



Możliwość komentowania została wyłączona


bianq7
Zobacz blog

bianq7 napisała:

dodane: 28-09-2012 13:06

mniam :)
 

kaszmirowysweterek

kaszmirowysweterek napisała:

dodane: 27-09-2012 23:59

Jeju! Jakie to wspaniałe... I jak dawno nie jadłam Calzone... Może się skuszę :)... Powiedz proszę, dla ilu osób jest taki pieróg?
 

DominisssQa

DominisssQa napisała:

dodane: 27-09-2012 23:40

ale mi apetytu narobiłaś.. i to na noc -.-
 

-malutka99115-

-malutka99115- napisała:

dodane: 27-09-2012 20:55

Jestes niesamowita! Pierwszy raz jadlam to w pewnej restaracji w Poznaniu, w menu nazwa owego specjału nosila nazwe " Padina". Szukalam w necie i nic nie bylo na ten temat. Dzieki Tobie w jednej chwili zostalam oswiecona :) Czapki z glow :)
 

misswikusia
Zobacz blog

misswikusia napisała:

dodane: 27-09-2012 20:54

wyygląda super ! masz talent
 

anetqa00
Zobacz blog

anetqa00 napisała:

dodane: 27-09-2012 20:23

mniaaaaammm :) szkoda ze mam zepsuty piekarnik :(
 

alicjast
Zobacz blog

alicjast napisała:

dodane: 27-09-2012 20:06

wygląda smakowicie ;)
 

Wyszukiwarka

UŻYTKOWNICY

Szukaj:

RSS

Dodaj do ulubionych

O blogu

WorldByScarlet

Prowadzony przez:
b3rshkaa

Bedę pisać o wszystkim i o.. niczym :) Przekonacie się same czy ciekawie..

O mnie

b3rshkaa

Na szafie od: 21-06-2012

Obserwuj

Fascynuje mnie moda, uroda . Lubie poznawać nowe kulinarne smaki :) Tym wszystkim postaram sie Was zaciekawić :)

Obserwują blog
a_n_n_aa_n_n_a
asiek119
PauLi0
loreczka
19martad87
oleczka777
misswikusia
august1113
dziambo
nayla13
Endi21052
ExitUtopia
ziarnaCzasu
23-03-2011
log_in
natalka507
NellaOne
stonedfeeling
anika007
aaankaaa123
malenka775
truskaweczka89
xniunka
wiolaa7767
martuch19910
bianq7
ZuOoxD
Minnie_24
Marticzku
ForBetterLife
sandra-35
pokaż więcej

Podaj powód zgłoszenia:


Zamknij
6